О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2019                             Град Велики Преслав

Районен съд – Велики Преслав                                                             трети  състав

На 09 (девети) август                                                                               Година 2019

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                               Председател Стоян Момов

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 429 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 118, ал. 1, вр. чл. 113 от ГПК.

            Съдът е сезиран с обективно съединени искове с правно основание чл. 422, ал. 1 от ГПК, предявени от „Т.Б.“ ЕАД гр. София, представлявано от Джейсън Кристос Кинг и Марек Слачик срещу Г.Р.Ю.. В обстоятелствата по исковата молба, така както и в заявлението за издаване на заповед за изпълнение се сочи, че паричните задължения на ответника произтичали от сключен между страните договор за мобилни услуги.

            Съдът, като взе предвид депозираните искове, приема следното:

            Съгласно разпоредбата на чл. 113 от ГПК (ред. ДВ бр. 65/2018 г.), исковете на и срещу потребители се предявяват пред съда, в чийто район се намира настоящият адрес на потребителя. По смисъла на § 13, т. 1 от ДР на ЗЗП, потребител е всяко физическо лице, което придобива стоки или ползва услуги, които не са предназначени за извършване на търговска или професионална дейност и всяко физическо лице, което като страна по договор по този закон, действа извън рамките на своята търговска или професионална дейност и търси защита на правата си в това качество въз основа на съответния специален закон. Така, сключвайки договор за предоставяне на мобилни услуги с ищеца, длъжникът-ответник Г.Ю. притежава качеството „потребител“. В изготвената в заповедното производство по ч.гр.д. № 44/2019 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав служебна справка в Регистър НБД „Население” относно адресната регистрация на длъжника Г.Р.Ю. е отразено, че настоящият адрес на същия е в гр. Обзор, обл. Бургас. Действително, на 07.08.2019 г. в исковото производство по настоящото дело е изискана и представена актуална справка за адресната регистрация на същия, в която е отразено, че настоящият адрес е в Република Турция. Съгласно разпоредбата на чл. 120 от ГПК, настъпилите след подаването на исковата молба обстоятелства, обуславящи местната подсъдност, не са основание за препращане на делото. По делото е извършена констатация, че исковете са предявени, считано от 17.01.2019 г. – датата на подаване на заявлението по чл. 410 от ГПК по ч.гр.д. № 44/2019 годена.

            С оглед гореизложеното и при направената служебно проверка на подсъдността, съдът счита, че настоящото дело не му е подсъдно. Местно компетентен да разгледа молбата е не Районен съд – Велики Преслав, а Районен съд – Несебър.

            Ето защо, на осн. чл. 118, ал. 2 от ГПК, съдът счита, че производството пред ВПРС следва да бъде прекратено и образуваното на 27.05.2019 г. дело – изпратено на надлежния съд – Районен съд – Несебър, по подсъдност.

            Водим от горното и на осн. чл. 118, ал. 2 вр. чл. 113 от ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ПРЕКРАТЯВА производството пред ВПРС по гр.д. № 429/2019 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав, поради неподсъдност на делото.

            ИЗПРАЩА гр.д. № 429/2019 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав, на надлежния съд – Районен съд – Несебър.

            Препис на настоящото определение ДА СЕ ВРЪЧИ на ищеца.

            Определението, на основание чл. 121 от ГПК, може да се обжалва от ищеца, с частна жалба, пред Окръжен съд – Шумен, в 1-седмичен срок от връчването на преписа.

 

 

                                                                             Районен съдия: