Р Е Ш Е Н И Е

 

16.08.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                   Година 2019                 Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                           четвърти състав

На 09 (девети) юли                                                                         Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

          Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Петрова

АН дело номер 124 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба Я.В.Я. с ЕГН **********, с пост.адрес *** срещу Наказателно постановление №46-0000048/27.02.2019 г., издадено от Началник ОО „АА“, гр.Шумен.

            В жалбата се съдържат доводи за незаконосъобразност и неправилност на наказателното постановление като издадено при съществени процесуални нарушения и при неправилно и необосновано прилагане на материалния закон.

            Предвид изложеното се иска от съда наказателното постановление да бъде отменено изцяло като неправилно, необосновано и незаконосъобразно.

            В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован не се явява и не се представлява.

            Въззиваемата страна не изпраща представител в съдебно заседание. В придружителното писмо по чл.60 от ЗАНН, излага становище, че АУАН и НП са издадени от компетентни органи, не са допуснати нарушения на процесуалния и материалния закон и моли съда обжалваното НП да бъде потвърдено изцяло.

            Съдът, като обсъди материалите по приложената административнонаказателна преписка и събраните по нея, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното:

Въз основа акта било издадено и обжалваното НП.    

            Горната фактическа обстановка съдът счита за установена от приетите по делото писмени докателства и показанията на разпитаните свидетели, които съдът кредитира изцяло, като последователни, непротиворечиви и логични.  

    При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

На 20.02.2019 г., около 15.00 часа в с.**** общ.Върбица, обл.Шумен на кръстовище между ул****“ и ул.“****“ в посока гр.Върбица, жалбоподателят управлявал товарен автомобил влекач марка „ДАФ“ с рег.№А0524МТ с прикачено полуремарке марка „Вилтон НВ3“ с рег.№А0809ЕМ, собственост на "Севан"ООД-лицензиран превозвач  за международен превоз „Превоз за собствена сметка“. На същата дата и място служителите на ОО“АА“, гр.Шумен – И.С. и К.К., съвместно със служители на ОД МВР-Шумен, РУ-В.Преслав, извършили проверка на жалбоподателя, като водач на МПС-товарен автомобил, извършваш превоз на товари за собствена сметка.  В хода на проверката било установено, че картата на водача не е била поставена в дигиталния тахограф, с какъвто е бил оборудван автомобила  и същата не е била използвана. За установеното св.И.С., съставила АУАН на жалбоподателя за нарушение по чл.34 § 1, предл.второ от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 165/2014 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 4 февруари 2014 година относно тахографите в автомобилния транспорт, за отмяна на Регламент (ЕИО) № 3821/85 на Съвета относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт и за изменение на Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспортводач. АУАН бил съставен в присъствието на нарушителя, който след запознаване със съдържанието му го подписал и в съответната графа вписал, че няма възражения. Въз основа на акта е издадено обжалваното НП, с което на жалбоподателя за нарушение по чл.34 § 1, предл.второ от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 165/2014 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 4 февруари 2014 година относно тахографите в автомобилния транспорт, за отмяна на Регламент (ЕИО) № 3821/85 на Съвета относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт и за изменение на Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспортводач и на основание чл.93в, ал.17, т.2 от ЗАвП е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 1500.00 лв.

            По допустимостта на жалбата:

            Последната е подадена от надлежно лице, имащо качеството на нарушител в законоустановения 7-дневен срок, ето защо същата е допустима.

            Относно основателността на жалбата:

            Разгледана по същество, жалбата е ЧАСТИЧНО ОСНОВАТЕЛНА. В тази насока, съдът взе предвид следното:

Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на касационния жалбоподател, като същите притежават необходимото съдържание по чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН. Нарушението е описано подробно с посочване на всички елементи от фактическия му състав и обстоятелствата, при които е извършено. Описаните в акта за установяване на административното нарушение факти са възпроизведени изцяло в издаденото въз основа на него наказателно постановление, като са подведени под правилната правна квалификация.

Административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана, за това, че на посочените в НП дата и място, като водач на товарен автомобил влекач марка „ДАФ“ с рег.№А0524МТ с прикачено полуремарке марка „Вилтон НВ3“ с рег.№А0809ЕМ, не е  спазил изискванията относно правилното използване на картата на водача, определени в Регламент (ЕС) № 165/2014, като конкретното деяние се изразява в бездействие-водача не е използвал карта на водача в деня, през който управлявал превозно средство, считано от момента на поемането му, с което е нарушил чл.34 § 1, предл.второ от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 165/2014 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 4 февруари 2014 година относно тахографите в автомобилния транспорт, за отмяна на Регламент (ЕИО) № 3821/85 на Съвета относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт и за изменение на Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспортводач, който управлявал моторно превозно средство, оборудвано с дигитален тахограф

  

 

 

 

 

По отношение на приложението на материалния закон: Обжалваното НП е законосъобразно и от материалноправна страна, съобразно дадената правна квалификация на нарушението. Административнонаказващият орган, следва в административно наказателното производство да докаже по безспорен начин, с допустими от закона доказателства, че претендираното нарушение е извършено от посочения като нарушител и че същия го е извършил виновно. Същественото в административно наказателното производство е да се установи: има ли административно нарушение; извършено ли е то от лицето, посочено като нарушител; дали това лице го е извършило виновно (умишлено или по непредпазливост, тъй като съгласно чл. 7, ал. 2 от ЗАНН непредпазливите деяния не се наказват само в изрично предвидените случаи). В хода на проведеното от административно наказващия орган производство и по време на съдебното следствие бяха събрани доказателства, установяващи по несъмнен начин, че жалбоподателя е извършителя на нарушението. Което не се и отрича и от него.

Възраженията на жалбоподателя за  неправилна правна квалификация на извършеното и липса на пълнота при посочване на нормативния акт, в който се съдържа административнонаказателната разпоредба на нарушението, съдът счита за неоснователни, поради гореизложеното.

Според настоящият съсътав незаконосъобразно е приложена административнонаказващата норма.

В случая на жалбоподателя е наложена глоба на основание чл. 93в, ал.17, т.2 от ЗАвП, която предвижда ангажиране на административно наказателната отговорност, с налагане на глоба от 1500 лв. на водач, който при проверка от контролните органи не представи документите, които са регистрирали времето на управление, прекъсванията и почивките му през текущия ден, и тези от предходните 28 календарни дни, в случая карта на водача (ако притежава такава).

Но съдът намира, че неправилното основание за налагане на административната санкция не е нарушение от категорията на съществените, тъй като санкционната норма не е задължителен реквизит на НП, съгласно чл. 57 от ЗАНН. Видно от съдържанието на въззивната жалба, това не е попречило на нарушителя да разбере в какво е обвинен и да организира защитата си.

Съдът осъществявайки контрол за законосъобразността на НП по отношение приложимостта на санкционната разпоредба се води от съдържащите се в него ясни и точни констатации описващи състава на нарушението изисква налагане на санкция отговаряща на установените фактически обстоятелства.

С оглед на тези данни и правилната санкция в случая, която следва да се наложи на жалбоподателя за извършеното нарушение е регламентирана в чл. 93в, ал.2 от ЗАвП, която предвижда налагане на глоба 500 лв. на водач, който управлява моторно превозно средство, оборудвано с дигитален тахограф, и не спазва изискванията относно правилното използване на картата на водача, определени в Регламент (ЕС) № 165/2014, като конкретното деяние се изразява в бездействие-водача не е използвал карта на водача в деня, през който управлявал превозно средство, считано от момента на поемането му.

Затова, съобразявайки се с изискванията на чл. 27 от ЗАНН за индивидуализацията на административните наказания, като прецени тежестта на нарушението, съдът намира, че размерът на санкцията следва да бъде изменен съобразно императивно определения такъв в чл. 93в, ал.2 от ЗАвП, а именно на глоба в размер на 500 лв.

 По изложените съображения обжалваното постановление в тази част е обосновано, но незаконосъобразно и следва да бъде изменено, като бъде наложена правилния размер и основание на сакцията.

Неоснователно е и възражението за маловажност на нарушението, т.к същото не се отличава с по – ниска степен на обществена опасност в сравнение с други случай на нарушения от този вид.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

                                                           Р     Е     Ш     И :

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №46-0000048/27.02.2019 г., издадено от Началник ОО „АА“, гр.Шумен, с което на Я.В.Я. с ЕГН **********, с пост.адрес ***, за нарушение по чл.34 § 1, предл.второ от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 165/2014 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 4 февруари 2014 година относно тахографите в автомобилния транспорт, за отмяна на Регламент (ЕИО) № 3821/85 на Съвета относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт и за изменение на Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспортводач  и на основание чл.93в, ал.17, т.2 от ЗАвП е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 1500.00 лв., както следва: НАЛАГА на Я.В.Я. с ЕГН **********, с пост.адрес *** за нарушение по чл.34 § 1, предл.второ от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 165/2014 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 4 февруари 2014 година относно тахографите в автомобилния транспорт, за отмяна на Регламент (ЕИО) № 3821/85 на Съвета относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт и за изменение на Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспортводач  на основание чл. 93в, ал.2 от ЗАвП административно наказание "Глоба" в размер на  500.00 лв.

            Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, с жалба пред Административен съд гр. Шумен по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

           

                                                                                                     Районен съдия: