МОТИВИ на решение № 61/05.08.2019 г., постановено по АНД № 26/2019 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав

 

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

            Във ВПРС е внесено постановление № 675/2018 от 28.01.2019 г. на прокурор в Районна прокуратура – Велики Преслав, с което се прави предложение за освобождаване на Г.А.Б. – обвиняема по ДП № 263/2018 г. по описа на РУ Велики Преслав при ОДМВР – Шумен, от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за престъпление по чл. 195, ал. 4 вр. ал. 1, т. 2 от НК, обвиняемата не бил осъждана за престъпление от общ характер и не била освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, и причинените от деянието имуществени вреди били възстановени.

            Районна прокуратура – Велики Преслав, редовно призована, не се представлява в съдебно заседание.

            Защитникът намира, че искането за освобождаване от наказателна отговорност се явява основателно. Предлага на подзащитната му да бъде наложено наказание минималното, предвидено в закона наказание – „Глоба“ в размер на 1000,00 лева.

            Обвиняемата се присъединява към становището на защитника си.

            От приложените по делото писмени доказателства (по ДП № 263/2018 г. по описа на РУ гр. В. Преслав при ОДМВР - Шумен) и от приложената справка за съдимост на обвиняемата рег. № 255 от 29.07.2019 г., изд. от Бюро съдимост при Районен съд – В. Преслав, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемата Г.А.Б. ***. На същата било известно, че в местността „Драката“, край пътя се намирали орехови дървета. На 25.08.2018 г., Б. решила да събере орехи, за да си осигури парични средства, с каквито не разполагала. Действително, същата отишла в посочената местност и събрала два чувала с орехи, но била заварена на място от полицейски служител, на когото предала събраните плодове. Ореховите дървета били собственост на Областно пътно управление ***.

            Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че пълнолетната обвиняема, на 25.08.2018 г., в землището на с. Иваново, общ. Върбица, обл. Шумен, в местността „Драката”, от орехови дървета, засадени край пътното платно на път I-7, в участъка с. Иваново – с. Конево, общ. Върбица, в маловажен случай, отнела чужди движими вещи не били под постоянен надзор – 70 кг (седемдесет килограма) плодове на орехови дървета, на обща стойност 133,00 лв., собственост на „Областно пътно управление”***, от владението на длъжностното лице ****– главен специалист ИРД при ОПУ - Шумен, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, с което осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 195, ал. 4 вр. чл. 195, ал. 1, т. 2, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на Г.А.Б. и освободи последната от наказателна отговорност с налагане на същата на административно наказание: 1. За престъплението по чл. 195, ал. 4 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до една година или „Пробация“, или „Глоба“ от 100 до 300,00 лв.; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост рег. № 255 от 29.07.2019 г., изд. от Бюро съдимост при Районен съд – В. Преслав, обвиняемата е неосъждана – реабилитирана е, като не се е ползвала от разпоредбата на чл.78а от НК; 3. Причинените от деянието имуществени вреди са възстановени.

            При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства подбудите за извършване на престъплението – осигуряване на пари от лице без работа и доходи – родител на четири деца, три от които непълнолетни, ниската степен на обществена опасност на осъщественото престъпление и на дееца. Съдът не констатира наличието на отегчаващи отговорността на Б. обстоятелства. С оглед гореизложеното, съдът счита, че на обвиняемата следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК при наличието на горепосочените смекчаващи обстоятелства в размер на минимума, предвиден в закона, а именно „Глоба” в размер на 1000,00 лв. (хиляда лева).

            На осн. чл. 189, ал. 3 и чл. 190, ал. 2 от НПК, съдът осъди обвиняемата да заплати сума в размер на 41,04 лв. в полза на държавата, по сметка на ОД на МВР - Шумен, представляваща направените по досъдебно производство № 263/2018 г. по описа на РУ - Велики Преслав в ОДМВР - Шумен разноски по обвинението, по което е призната за виновна и 5,00 лв., в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ВПРС, представляваща държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за така присъдените в полза на държавата разноски.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

            Дата на изготвяне и обявяване на мотивите:

            13.08.2019 г.

 

                                                                                  Районен съдия: