П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

Номер 12                                        Година 2019                 Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                              четвърти състав

На 13 (тринадесети) септември                                      Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

                                              

 

Секретар Мюжгян Ахмедова,

Прокурор Каролина Калева - Параскевова,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

наказателно дело от общ характер номер 171 по описа за 2019 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.А.П., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, със средно образование, вдовец, с ЕГН **********, неосъждан,   

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 31.10.2018 г.  в гр.Велики Преслав, обл.Шумен,  при управление на МПС - л.а“ВАЗ 21013“ с рег.№***, нарушил правилата за движение по пътищата - чл.37,  т.1  от ЗДвП,  като водач на моторно превозно средство при завиване наляво от ул.“Ал.Стамболийски“ в посока ул.“Паисий“ и навлизане в друг път не е пропуснал насрещно движещото се МПС-мотоциклет „Априлия МХ125“ с рег.№***, управляван от С.А. *** и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на С.А. ***, изразяваща се в трайно затруднение в движението на левия горен крайник,   поради което и на основание чл.343, ал.1, б.“б“, предл.ІІ-ро вр. с чл.342, ал.1 вр. с чл.129, ал.2 вр. с ал.1 от НК вр. с чл.54 от НК и чл.58а, ал.1 от НК, ГО ОСЪЖДА ТРИ МЕСЕЦА “лишаване от свобода“.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 343г вр. чл.343, ал.1, б.“б“, вр. чл. 37, ал. 1, т. 7, вр. чл. 49, ал. 1 от НК, НАЛАГА на подсъдимия П.А.П. наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО” за срок от ЕДНА ГОДИНА, считано от влизането на присъдата в сила.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия П.А.П., да заплати сума в размер на общо 548.43 лева, в полза на държавата по сметка на ВПРС и 5.00 лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на държавата разноски.

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

                                                                                  Районен съдия: