Р Е Ш Е Н И Е

 

15.10.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                              Година 2019                        Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                   трети състав

На 22 (двадесет и втори) август                                                    Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                           Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

като разгледа докладваното от съдия Момов

гражданско дело номер 556 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по глава петдесета на ГПК (чл. 530 – чл. 541 от ГПК) вр. чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда молителят С.Н.М. излага, че при раждането му в гр. Велики Преслав бил записан с имената Г.Н.М.. Впоследствие, през 1985 г. същите били променени на С.Н.М.. През 1989 г. цялото му семейство се изселило и се установило в Република Турция. Оттогава и понастоящем, той живеел именно в тази съседна държава. Там молителят фигурирал с имена М.Х.. Именно с името М. молителят се идентифицирал през целия си живот, като всички негови познати се обръщали към него именно с това име, носено от дядо му. Освен това, различието в имената му в двете държави му създавало значителни неудобства. Моли съда да постанови решение, по силата на което да допусне промяна на имената му от С.Н.М. на М. Н. М..

            Заинтересованото лице О.В.П. не взема становище по молбата.

            Заинтересованото лице О.В. излага, че молбата се явява основателна.

            Участващият в производството прокурор счита, че молбата е основателна и следва да бъде допусната исканата промяна.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 102/14.07.1962 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в О.В.П. е, че непосредствено след раждането му молителят е записан с имената Гюнайдин Н.ов Мустафов. Ноторно известно е, че през 1985 г., по време на т. нар. „възродителен процес”, са променени имената на българските граждани от турски етнически произход. При тази промяна, молителят възприел имената С.Н.М.. По делото са представени документи на турски език, с превод на български език – лична карта № A19Y15731, валидна до 10.06.1929 г. и писмо от 19.10.2010 г., като в тях молителят фигурира с имената М.Х..

От показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели А.О.Й.и М.О.Ю.се установява, че цялото семейство на молителя се изселило в Република Турция през 1989 г и се установило трайно там. Още отпреди, свидетелите, в качеството си на колеги на молителя, познавали последния със собствено име М.. С това име, същият бил известен и понастоящем.

            Предвид така установените факти, съдът намира, че молбата се явява основателна.

            Съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР, налагащи промяна на собственото, бащиното и фамилното име на молителя. Безспорно се установи по делото, че са налице важни обстоятелства, обуславящи тази промяна, а именно – факта, че същият при всекидневното си социално общуване използва именно името М., с които е известен и в своето обкръжение. Именно промяната на собственото име води до допустимост на молбата му за промяна и на бащиното и фамилното име, тъй като иначе същата следва да бъде извършена по административен ред.

            Относно искането за промяна на собственото име на молителя: безспорно се установи по делото, че са налице важни обстоятелства, обуславящи тази промяна, а именно – фактът, че молителят се идентифицира с това име през целия си съзнателен живот.

            Касателно молбата за промяна на бащиното и фамилно име на молителя: съгласно чл. 13 и чл. 14, ал. 1 от ЗГР, бащиното и фамилното име на всяко лице се образува, съответно от собственото име на бащата и фамилното или бащиното име на последния и се вписва с наставка -ов или -ев, и окончание съобразно пола, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейната, етническата или религиозната традиция на лицето. Установи се, че в конкретния случай, наставките -ов, към бащиното име и фамилията на молителя противоречат на неговата етническа традиция, както и (от служебно изискана информация от Национална база данни „Население” при Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” при МРРБ) че родителят на молителя е с имената Н. Мустафов Юнузов.

            Предвид всичко изложено, съдът счита, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР обуславящи промяна на собственото, бащиното и фамилното име на молителя от С.Н.М. на М. Н. М., тъй като важни обстоятелства налагат това.

            На основание чл. 107, ал. 1 от Правилника за администрацията в съдилищата, следва да бъде постановено преписи на решението да се изпратят ведно със съобщения до съответната служба „Гражданска регистрация и административно обслужване” при О.В.П. и О.В. и на бюрото за съдимост при Районен съд – Велики Преслав.

            Водим от горното, съдът


 

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, ДОПУСКА промяна на собственото, бащиното и фамилното име на С.Н.М. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Велики Преслав (акт за раждане № 0102 от 14.07.1962 г., съставен в О.В.П. с постоянен адрес: ***, с настоящ адрес в Република Турция, като след промяната, същият следва да носи имената  М. Н. М..

            Настоящото решение, с което молбата за допускане промяна на имената се уважава, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

            ДА СЕ ИЗПРАТЯТ заверени преписи на настоящото решение ведно със съобщения до съответните служби „Гражданска регистрация и административно обслужване” при О.В. *** Преслав за отбелязване на промяната на трите части на името в акта за раждане и в регистъра на населението, както и на бюрото за съдимост при Районен съд – Велики Преслав.

 

 

                                                                                     Районен съдия: