Р Е Ш Е Н И Е

 

15.10.2019 год.

 

Номер 206                                     Година 2019                  Град В.П.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд В.П.                                                     първи състав

На 26 (двадесет и шести) септември                                             Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Ненка Цветанкова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Н. Цветанкова

гражданско дело номер 710 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 330 ГПК, вр. чл. 50 СК.

В производството по настоящото дело съдът е сезиран с иск за развод поради разстройство на брака с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК, с който ищцата С.Н.Р. моли гражданския брак с ответника Р.С.Р. да бъде прекратен без произнасяне по въпроса за вината. С иска за развод на основание чл. 322, ал. 2 от ГПК са съединени иск с правно основание чл. 59, ал. 2 от СК за предоставяне упражняването на родителските права след развода по отношение на децата Н.Р.Р.., ЕГН ********** и С.Р.Р.., ЕГН ********** на майката, при която да бъде определено местоживеенето на децата, да бъде определен режим на лични отношения между децата и бащата, иск за издръжка на децата от бащата, иск с правно основание чл. 53 от СК за фамилното име на ищцата след развода.

Ищцата заявява, че с ответника са сключили граждански брак на 07.10.2014г., който е първи по ред и за двамата като от брака си имат родени две непълнолетни към настоящия момент деца- Нейтън, роден на ***г. и С., роден на ***г. Постепенно между тях възникнали пререкания, свързани с отглеждането на децата. Повече от 2 месеца са фактически разделени като раздялата им не е за първи път, ищцата заедно с децата е напуснала семейното жилище. Счита, че бракът й с ответника е дълбоко и непоправимо разстроен и моли съда той да бъде прекратен без да се произнася по въпроса за вината за разстройството на брака, да бъде предоставено на нея упражняването на родителските права върху децата Н.Р.Р.. и С.Р.Р.., както и да бъде определено местоживеенето им при нея, като ответникът да бъде осъден да заплаща месечна издръжка на детето Нейтън в размер на 140.00 лв. и на детето С. в размер на 160.00 лв. чрез тяхната майка и законен представител, считано от датата на предявяване на молбата, да бъде определен режим на лични контакти между бащата и децата, ползването на семейното жилище да бъде предоставено на бащата, както и да бъде възстановено предбрачното фамилно име на ищцата- Н..

В сезиралата съда молба е инкорпорирано искане по реда на чл. 323 ГПК като впоследствие молбата по чл.323 от ГПК е оттеглена поради внесена молба с искане за преминаване към производство за развод по взаимно съгласие. Съпрузите представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК по взаимно съгласие. Предвид наличието на взаимно, сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака, молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака им по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение по чл.51 от СК в следния смисъл: Родителските права върху малолетните Н.Р.Р.. и С.Р.Р.. се възлагат за упражняване на майката С.Н.Р., като за местоживеене на родените от брака деца се определя местоживеенето на майката, а именно гр. В.П., ул. ”А.С.” №88. Молителите се споразумяват личните отношения между децата Н.Р.Р.. и С.Р.Р.., и молителя Р.С.Р. да се осъществяват всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 08:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск. Съпрузите се съгласяват бащата Р.С.Р. да заплаща месечна издръжка в размер на 140.00 лв. за детето Н.Р.Р.. и 160.00 лв. за детето С.Р.Р.. чрез тяхната майка и законен представител, считано от датата на подаване на исковата молба, която ще бъде платима до 15- то число на месеца, за който се отнася. Молителите се споразумяват семейното жилище с административен адрес гр. В.П., ул. “С.В.” №...... да се ползва от съпруга Р.С.Р.. Съпрузите декларират, че движимите вещи, придобити по време на брака, са поделени извънсъдебно и нямат взаимни претенции от имуществен характер. Молителката С.Н.Р. ще възстанови фамилното си име преди брака и за в бъдеще ще носи фамилното име Н.. След прекратяване на брака съпрузите няма да си дължат издръжка един на друг. Молителите се съгласяват разноските да останат така, както са направени.

С оглед заявеното от страните и постигнатото споразумение, на основание чл.321, ал.5 от ГПК, с протоколно определение от 26.09.2019г. съдът е постановил преминаване към производство за развод по взаимно съгласие по чл. 50 СК.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

От представеното в оригинал по делото Удостоверение за сключен граждански брак №5822140069, издадено въз основа на Акт за граждански брак №0069/07.10.2014 г. на Община В.П., се установява, че страните са съпрузи от 07.10.2014г. и съпругата С.Н.Н. е приела фамилното име на съпруга Р.. От приетите като доказателства по делото- копие на Удостоверение за раждане №2015000163, издадено въз основа на Акт за раждане №0163/04.03.2015г. на Община Търговище и копие на Удостоверение за раждане №8351170080, издадено въз основа на Акт за раждане №0080/25.01.2017г. на Община Шумен, се установява, че молителите имат родени от брака две деца- Н.Р.Р.., роден на ***г., ЕГН ********** и С.Р.Р.., роден на ***г., ЕГН **********.

Контролиращата страна- Д. “С.п.” В.П. в изготвения социален доклад излага следното: след фактическата раздяла основните грижи по отглеждането и възпитанието на децата се полагат от майката, с моралната подкрепа на прабабата по майчина линия. Бабата и дядото по майчина линия са трудово ангажирани в гр. Несебър и се включват в грижите за децата през почивните дни. Бащата се включва активно в грижите за децата като поема част от ежедневните разходи. При необходимост подкрепа в грижите за децата оказват и бабата и дядото по бащина линия. Потребностите на децата са удовлетворени, не се нуждаят от специални мерки за безопасност. Основните жизнени потребности от храна, облекло, играчки според възрастта и пола на децата са задоволени. Не се възпрепятства осъществяването на личните контакти на децата с бащата. Хигиенно- битовите условия в жилището, в което в момента се отглеждат децата, са много добри като същото се намира в близост до ЦДГ В.П.. Жилищните условия в дома на бащата са отлични. Майката е била безработна като от 10.09.2019г. е назначена на длъжност технически сътрудник с месечно трудово възнаграждение 600 лв. Бащата получава основно трудово възнаграждение в размер на 1100 лв. като допълнително се начисляват социални придобивки в размер на 127 лв. и за придобит трудов стаж 70 лв. Децата са привързани и към двамата родители, осигурена е възможност за контакти, както с бащата, така и с роднинския кръг. Не се наблюдава въвличане на децата в конфликт между родителите, както и родителско отчуждение, отглеждат се в стабилна и сигурна среда.

Съдът като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че съгласието им за прекратяване на съществуващия между тях брак е сериозно, взаимно и непоколебимо и като прецени, че постигнатото споразумение по чл. 51 от СК е пълно, съдържа постигнато съгласие между съпрузите по всички въпроси, посочени в цитираната разпоредба, отговаря на изискванията на закона и морала, защитава интересите на родените от брака деца, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена като разводът между двамата съпрузи следва бъде допуснат на основание чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за прекратяване на брака, като следва да бъде и утвърдено постигнатото споразумение по чл. 51, ал. 1 СК.

С оглед изхода на делото молителите дължат заплащане на окончателна държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40 лв., съгласно чл. 6, т. 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, която следва да бъде заплатена от тях поравно, т.е. по 20 лв. от всеки от молителите. Съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК по дело за развод, включително по взаимно съгласие, когато страните постигнат споразумение относно издръжката, се събира такса в размер на 2% върху тригодишните платежи при споразумение за издръжка. Молителят следва да заплати държавна такса върху определения размер на издръжката за децата, както следва: 100.80 лева дължима държавна такса, определена въз основа стойността на тригодишните платежи по отношение издръжката на детето Н.Р.Р..- 5040.00 лева и 115.20 лева дължима държавна такса, определена въз основа стойността на тригодишните платежи по отношение издръжката на детето С.Р.Р..- 5760.00 лева или общо в размер на 216.00 лева.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на 07.10.2014 г. с Акт за граждански брак №0069/07.10.2014г. на Община В.П., ГРАЖДАНСКИ БРАК между С.Н.Р. с ЕГН ********** с адрес *** и Р.С.Р. с ЕГН ********** с адрес *** ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ

УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.Н.Р. с ЕГН ********** с адрес *** и Р.С.Р. с ЕГН ********** с адрес ***, споразумение по чл.51 от СК, както следва:

1. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху родените от брака деца- Н.Р.Р.., роден на ***г., ЕГН ********** и С.Р.Р.., роден на ***г., ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯ на майката- С.Н.Р. с ЕГН **********, като местоживеенето на децата ще бъде при нея на адрес гр. В.П., ул. ”А.С.” №88

2.На бащата Р.С.Р. с ЕГН **********, СЕ ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ с децата Н.Р.Р.. и С.Р.Р.., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 08:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя, с преспиване при бащата, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск

3. Бащата Р.С.Р. с ЕГН ********** ЩЕ ЗАПЛАЩА ИЗДРЪЖКА на малолетното си дете Н.Р.Р.., роден на ***г., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител С.Н.Р. с ЕГН **********, в размер на 140.00 лв. /сто и четиридесет лева/ месечно, считано от датата на подаване на исковата молба- 11.09.2019г., ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска с падеж до 15- то число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване

4. Бащата Р.С.Р. с ЕГН ********** ЩЕ ЗАПЛАЩА ИЗДРЪЖКА на малолетното си дете С.Р.Р.., роден на ***г., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител С.Н.Р. с ЕГН **********, в размер 160.00 лв. /сто и шестдесет лева/ месечно, считано от датата на подаване на исковата молба- 11.09.2019г., ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска с падеж до 15- то число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване

4. След прекратяване на брака съпругата С.Н.Р. с ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име- Н.

5. След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА

6.Молителите декларират, че отношенията относно движимите вещи, придобити по време на брака, са уредени извънсъдебно от страните и нямат взаимни претенции от имуществен характер

7. Ползването на семейното жилище на страните, находящо се в гр. В.П., ул. “С.В.” №......, след прекратяване на брака СЕ ПРЕДОСТАВЯ на Р.С.Р. с ЕГН **********.

ОСЪЖДА Р.С.Р. с ЕГН ********** с адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС В.П. сумата от 216.00 лв. /двеста и шестнадесет лева/, представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК

ОСЪЖДА Р.С.Р. с ЕГН ********** с адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС В.П. сумата от 20.00 лв. /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК

ОСЪЖДА С.Н.Р. с ЕГН ********** с адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС В.П. сумата от 20.00 лв. /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Районен съдия: