О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр.Велики Преслав, 31.10.2019 г.

 

Ненка Цветанкова- съдия-докладчик по АНД №304/2019г. по описа на РС Велики Преслав, след като се запознах с материалите по делото, намирам, че са налице законови пречки за разглеждане на делото в открито съдебно заседание, поради следното:

Делото е образувано на основание постъпила въззивна жалба от „***“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление ***, представлявано по закон от управителя Д.П.П. срещу Наказателно постановление №ЗЖ-37/30.09.2019г., издадено от Директора на ОДБХ гр.Шумен.

След запознаване с материалите по делото съдът констатира, че въззивната жалба, въз основа на която е образувано настоящото производство  е подадена след срока посочен в чл.59, ал.2 от ЗАНН, т.е. жалбата е недопустима, тъй като е просрочена.

 Видно от писменото саморъчно удостоверяване върху оригинала на наказателното постановление, същото е връчено на жалбоподателя лично на 09.10.2019 година, а жалбата срещу него е подадена на 17.10.2019 г. в канцеларията на РС Велики Преслав.

Съобразно чл.59, ал.2 от ЗАНН нарушителите могат да обжалват постановлението в седемдневен срок от връчването му.

В настоящият случай, в противоречие с посочения текст от ЗАНН, подадената жалба от П. е след този срок, поради което съдът намира, че това се явява процесуална пречка за даване ход на делото и е основание за връщане на жалбата и прекратяване на административното производство.

Съгласно чл. 84 ЗАНН доколкото в този закон няма особени правила за изчисляване на срокове, се прилагат разпоредбите на НПК. Тази препращаща норма определя, че начинът, по който следва да се изчисли срокът за подаване на жалбата, е визиран в чл. 183, ал.2 от НПК- срокът, който се изчислява в дни, започва да тече на следващия ден и изтича в края на последния ден, а съгласно ал.4 на чл.183 от НПК, когато последният ден на срока е неприсъствен, срокът изтича в първия следващ присъствен ден. В настоящият случай, след като НП е връчено на дата 09.10.2019г., срокът за обжалване започва да тече от 10.10.2019г. и изтича в края на 16.10.2019г., който е бил работен ден. Жалбата се явява подадена извън 7-дневния срок за обжалване по чл. 59, ал. 2 ЗАНН, а именно на 17.10.2019г. /видно от вх. номер на РС Велики Преслав/, който срок е преклузивен и неспазването му преклудира правото на нарушителя да обжалва НП.

По изложените съображения, съдът намира, че производството по жалбата срещу Наказателно постановление №ЗЖ-37/30.09.2019г., издадено от Директора на ОДБХ гр.Шумен, следва да бъде прекратено.

Предвид гореизложеното и на основание чл.63, ал.2 от ЗАНН, във вр. с  чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.323, ал.1, т.2 от НПК съдът:

                                   

О П Р Е Д Е Л  И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по АНД №304/2019 г. по описа на РС Велики Преслав по въззивна жалба от „***“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление ***, представлявано по закон от управителя Д.П.П. срещу Наказателно постановление №ЗЖ-37/30.09.2019г., издадено от Директора на ОДБХ гр.Шумен.

Препис на настоящото определение ДА СЕ ВРЪЧИ на жалбоподателя и на въззиваемата страна ОДБХ гр.Шумен.

Определението подлежи на обжалване на основание чл.63, ал.2 от ЗАНН с частна жалба пред Административен съд Шумен в седемдневен срок от съобщаването му.

 

                                                                        РАЙОНЕН  СЪДИЯ :