П Р О Т О К О Л №43

 

 

Година 2019                                                                                       Град Велики Преслав

Районен съд – Велики Преслав                                                  трети  състав

На 31 (тридесет и първи) октомври                                           Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                    Председател Стоян Момов

 

Секретар Марияна Василева

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  Момов

наказателно дело от общ характер номер 433 по описа за 2018 година.

 

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

За Районна прокуратура – Велики Преслав, редовно призована, се явява прокурор Каролина Калева-Параскевова.

Подсъдимият Б.М., редовно призован, се явява лично.

Подсъдимият Т.О., редовно призован, се явява лично.

Защитникът на подсъдимия Б.М. – адв. К.С. от ШАК, редовно призован, се явява, назначен на ДП.

Защитникът на подсъдимия Т.О. – адв. Г.Г. от ШАК, редовно призована, се явява, назначена на ДП.

 

 

Прокурор – Изготвени са споразумения за решаване на делото относно всеки от двамата подсъдими Б.М. и Т.О., ведно с разписки за възстановяване на щетите и поради възможност за обезпечаване на част от вредите, подписваме същите в с.з.

 

 

Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 384 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК

О п р е д е л и:

            ОДОБРЯВА споразумението за частично решаване на делото в съдебното производство по НОХД № 433/2018 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав, според което страните:

            1) К.С. – адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на подсъдимия Б.А.М. с ЕГН ********** и 2) Каролина Калева-Параскевова – прокурор при ВПРП,

Приемат за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимият Б.А.М. – роден на *** ***, български гражданин, с постоянен адрес:***, с настоящ адрес:***, със средно образование, неженен, във фактическо съпружеско съжителство, с ЕГН **********, неосъждан, на 24/25.06.2016 г., в с. Менгишево, в съучастие като съизвършител с Т.О.О. с ЕГН ********** ***, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (в късната част на денонощието, около 00:00-01:00 часа, на публично място, по ул. “Стефан Караджа“ и в двора на чужд имот, размахвал пистолет, захапал в областта на главата Б.М.М. ***, крещял закани и нецензурни изрази), с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 325, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

            Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

            За горепосоченото деяние, на основание чл. 325, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК и чл. 54 от НК, на подсъдимия Б.А.М. с ЕГН **********, се налагат наказания „Лишаване от свобода” в размер на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА и „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“ чрез обявяване на основното съдържание на определението за одобряване на споразумението на таблото за обяви в Кметство Менгишево, обл. Шумен.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 31.10.2019 година.

            2. Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимият Б.А.М. – роден на *** ***, български гражданин, с постоянен адрес:***, с настоящ адрес:***, със средно образование, неженен, във фактическо съпружеско съжителство, с ЕГН **********, неосъждан, на 24/25.06.2016 г., в с. Менгишево, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с Т.О.О. с ЕГН ********** ***, противозаконно повредил чужда движима вещ - лек автомобил марка „Фалксваген“, модел „Транспортер“ с рег.№ ***, собственост на Ф.М. ***, като унищожил – 1 бр. задно панорамно стъкло на стойност 17,00 лв., 3 бр. странични десни стъкла на обща стойност – 46,80 лв. и 2 бр. задни стоп светлини на стойност общо 22,00 лв., монтирани на автомобила, всичко – на обща стойност 85,80 лв., противозаконно повредил и унищожил чужди движими вещи - 1 бр. стъклопакет с два броя стъкла с размери 40/130 см на стойност – 67,60 лв., 1 бр. алуминиева врата с размери 190/90 см, изградена в горната част от релефно стъкло с размери 76/104/65/67 см и долна пластмасова част с размери 54/75/66/91 см на стойност 300,00 лв., брава на стойност 10,00 лв. и мазилка с размери 110/10 см на стойност 6,00 лв., всичко – на обща стойност 383,60 лв., собственост на Ф.М. ***, противозаконно повредил чужди движими вещи - 1 бр. орнамент за ограда – гипсов орел на стойност 20,00 лв., 1 бр. циментова колона на стойност – 16 лв. и 1 бр. метална решетка /ограда/ на стойност 30,00 лв., всичко на обща стойност 66,00 лв., собственост на Б.М.М. ***, всички вещи на обща стойност - 535,40 лв., с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 216, ал. 1 вр. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

            Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 216, ал. 1 вр. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и чл. 54 от НК, на подсъдимия Б.А.М. с ЕГН ********** се налага наказание „Лишаване от свобода” в размер на ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 31.10.2019 година.

 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, за престъпленията по настоящото споразумение, на подсъдимия Б.А.М. с ЕГН **********, се определя ОБЩО НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното общо наказание „Лишаване от свобода” СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 31.10.2019 година.

            На основание чл. 23, ал. 2 от НК, към така определеното общо наказание лишаване от свобода се присъединява наказанието „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“ чрез обявяване на основното съдържание на определението за одобряване на споразумението на таблото за обяви в Кметство Менгишево, обл. Шумен.

 

            Причинените с престъплението – предмет на обвинението по настоящото наказателно производство имуществени вреди, са възстановени, съответно обезпечени от подсъдимите изцяло, на пострадалите.

С приложеното по делото ВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО се постъпва както следва: 1 брой марлен тампон напоен с червено-кафява на цвят течност, прикрепен на задната корица на делото, е без стойност и се унищожава по реда на чл. 133, ал. 1 от ПАС.

            Направените по делото разноски в частта им по обвинението срещу Б.А.М. с ЕГН ********** в размер на 72,43 лв. – платено възнаграждение на вещи лица от бюджета на ОДМВР - Шумен, се възлагат в тежест на подсъдимия Б.А.М., който следва да ги заплати в полза на държавата, по сметка на Областна дирекция на МВР гр. Шумен: IBAN: ***, BIC: ***, банка: „Обединена българска банка” АД.

 

На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 384 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА ЧАСТИЧНО наказателното производство по НОХД № 433/2018 г. по описа на ВПРС досежно обвинението срещу подсъдимия Б.А.М..

            Определението е окончателно и съгласно чл. 384 вр. чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

                                                                                              Районен съдия:

 

 

 

 

Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 384 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК

О п р е д е л и:

            ОДОБРЯВА споразумението за частично решаване на делото в съдебното производство по НОХД № 433/2018 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав, според което страните:

1) Г.Г. – адвокат от ШАК, в качеството й на защитник на подсъдимия Т.О.О. с ЕГН ********** и 2) Каролина Калева-Параскевова – прокурор при ВПРП.

Предмет на споразумението: Настоящото споразумение има за предмет обвинението в наказателното производство по НОХД № 433/2018 г. по описа на ВПРС, В ЧАСТТА МУ срещу подсъдимия Т.О..

Съдържание на споразумението:

            1. Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимият Т.О.О. – роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с основно образование, неженен, във фактическо съпружеско съжителство, с ЕГН **********, неосъждан, на 24/25.06.2016 г., в с. Менгишево, в съучастие като съизвършител с Б.А.М. с ЕГН ********** ***, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (в късната част на денонощието, около 00:00-01:00 часа, на публично място, по ул. “Стефан Караджа“ и в двора на чужд имот, нанасял удари с брадва по оградната мрежа на чужд имот и крещял на висок тон обидни изрази и закани), с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 325, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

            Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

            За горепосоченото деяние, на основание чл. 325, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК и чл. 54 от НК, на подсъдимия Т.О.О. с ЕГН **********, се налагат наказания „Лишаване от свобода” в размер на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА и „Обществено Порицание“, което да се изпълни чрез обявяване на съдържанието на определението за одобряване на споразумението на таблото за обяви в Кметство Менгишево, обл. Шумен.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 31.10.2019 година.

2. Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимият Т.О.О. – роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с основно образование, неженен, във фактическо съпружеско съжителство, с ЕГН **********, неосъждан, на 24/25.06.2016 г., в с. Менгишево, при условията на продължавано престъпление, сам и в съучастие като съизвършител с Б.А.М. с ЕГН ********** ***, противозаконно повредил чужда движима вещ - лек автомобил марка „Фалксваген“, модел „Транспортер“ с рег.№ ***, собственост на Ф.М. ***, като унищожил – 1 бр. задно панорамно стъкло на стойност 17,00 лв., 3 бр. странични десни стъкла на обща стойност – 46,80 лв. и 2 бр. задни стоп светлини на стойност общо 22,00 лв., монтирани на автомобила, всичко – на обща стойност 85,80 лв., противозаконно повредил и унищожил чужди движими вещи - 1 бр. стъклопакет с два броя стъкла с размери 40/130 см на стойност – 67,60 лв., 1 бр. алуминиева врата с размери 190/90 см, изградена в горната част от релефно стъкло с размери 76/104/65/67 см и долна пластмасова част с размери 54/75/66/91 см на стойност 300,00 лв., брава на стойност 10,00 лв. и мазилка с размери 110/10 см на стойност 6,00 лв., всичко – на обща стойност 383,60 лв., собственост на Ф.М. ***, противозаконно повредил чужди движими вещи - 1 бр. орнамент за ограда – гипсов орел на стойност 20,00 лв., 1 бр. циментова колона на стойност – 16 лв. и 1 бр. метална решетка /ограда/ на стойност 30,00 лв., всичко – на обща стойност 66,00 лв., собственост на Б.М.М. ***, и противозаконно повредил чужди движими вещи – метална решетка и метална тръба на обща стойност 16,00 лв. ,собственост на С.Р.М. ***, всички вещи на обща стойност - 551,40 лв., с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 216, ал. 1 вр. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

            Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 216, ал. 1 вр. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и чл. 54 от НК, на подсъдимия Т.О.О. с ЕГН ********** се налага наказание „Лишаване от свобода” в размер на ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 31.10.2019 година.

 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, за престъпленията по настоящото споразумение, на подсъдимия Т.О.О. с ЕГН **********, се определя ОБЩО НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното общо наказание „Лишаване от свобода” СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 31.10.2019 година.

            На основание чл. 23, ал. 2 от НК, към така определеното общо наказание лишаване от свобода се присъединява наказанието „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“ чрез обявяване на основното съдържание на определението за одобряване на споразумението на таблото за обяви в Кметство Менгишево, обл. Шумен.

 

            Причинените с престъплението – предмет на обвинението по настоящото наказателно производство имуществени вреди, са възстановени, съответно обезпечени от подсъдимите изцяло, на пострадалите.

С приложеното по делото ВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО се постъпва както следва: 1 брой марлен тампон напоен с червено-кафява на цвят течност, прикрепен на задната корица на делото, е без стойност и се унищожава по реда на чл. 133, ал. 1 от ПАС.

            Направените по делото разноски в частта им по обвинението срещу Т.О.О. с ЕГН ********** в размер на 72,43 лв. – платено възнаграждение на вещо лице от бюджета на ОДМВР - Шумен, се възлагат в тежест на подсъдимия Т.О.О., който следва да ги заплати в полза на държавата, по сметка на Областна дирекция на МВР гр. Шумен: IBAN: ***, BIC: ***, банка: „Обединена българска банка” АД.

 

 

На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 384, вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 433/2018 г. по описа на ВПРС.

            Определението е окончателно и съгласно чл. 384 вр. чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

 

                                                                                              Районен съдия:

 

 

 

            Великопреславският районен съд

О п р е д е л и:

            ДА СЕ СЪОБЩИ на пострадалия Б.М.М. за допуснатото в негова полза обезпечение на съд с разяснение за реда по който може да получи по посочена от него банкова сметка *** вреди.

ДА СЕ ИЗДАДЕ на всеки от адв. Г.Г. от ШАК и адв. К.С. от ШАК удостоверение за участието им в настоящото съдебно производство с оглед определяне на възнаграждението им от НБПП.

            Делото ДА СЕ ДОКЛАДВА за решаване на въпроса по чл. 189, ал. 3 от НПК за възлагане на разноските, представляващи възнаграждението на всеки от служебните защитници след окончателното им определяне по реда на Глава VІІ от Закона за правната помощ.

 

 

            Заседанието приключи в 13:55 часа, протоколът изготвен в с.з.

 

 

 

                                                                                              Районен съдия:

 

                                                                                                        Секретар: