П Р О Т О К О Л  № 41

           

 

Година 2019                                                                                         Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                              трети  състав

На 28 (двадесет и осми) октомври                                                Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                      Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева

Прокурор Калоян Вълков,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  Момов

наказателно дело от общ характер номер 288 по описа за 2019 година.

 

 

            На именното повикване в 15:30 часа се явиха:

За ВПРП, редовно призована, се явява районен прокурор Калоян Вълков.

Обвиняемият И.Х.И., редовно призован, се явява лично.

Явява се, редовно призован, защитникът адв. П.П. от ШАК, упълномощен на досъдебното производство (т. 2, л. 9 от ДП).

 

 

            Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението от 21.10.2019 г., изменено и допълнено на 25.10.2019 г., за решаване на делото в досъдебното производство по ДП № 38/2018 г. по описа на Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратураШумен, според което страните:

1) П.П. – адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на обвиняемия И.Х.И. с ЕГН ********** и 2) Калоян Вълков – районен прокурор в Районна прокуратура – Велики Преслав,

приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият И.Х.И., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен адрес:***, с настоящ адрес: Кралство Белгия, с основно образование, неженен, с ЕГН **********, осъждан, на 24.06.2018 г., на територията на Република Румъния, на главен път № А1 Ramnicu Valcea Deva, 324 км, пред съответното длъжностно лице от румънската пътна полиция, осъществяващо контрол на движението по пътищата, съзнателно се ползвал от неистински официален документ свидетелство за управление на моторно превозно средство № ***, на което е придаден вид, че представлява писмено изявление от 14.08.2012 г. на издаващ орган: МВР-Шумен за издаване на водач – българския гражданин И.Х.И. с ЕГН **********, когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорностпрестъпление по чл. 316 вр. чл. 308, ал. 2, вр. чл. 308, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

            За горепосоченото деяние, на основание чл. 316 вр. чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1 от НК и чл. 381, ал. 4 от НПК вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК, на обвиняемия И.Х.И. с ЕГН **********, се налага наказание „ПРОБАЦИЯ”.

На основание чл. 42а, ал. 4 вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и 2 от НК и чл. 42а, ал. 3, т. 1 и чл. 42б, ал. 1 и 2 от НК, на обвиняемия И.Х.И. СЕ ОПРЕДЕЛЯТ пробационни мерки „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност ОСЕМ МЕСЕЦА и периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него лице ДВА ПЪТИ седмично, и „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ” с продължителност ОСЕМ МЕСЕЦА.

От престъплението, предмет на настоящото споразумение, не са причинени съставомерни имуществени вреди.

С приложеното по делото ВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО се постъпва, както следва:

            На основание чл. 112, ал. 2 и ал. 4 от НПК вр. арг. от чл. 10, ал. 1, т. 3 от Закона за българските лични документи, вр. § 1, т. 2, б. „а”, и „б” от ДР на ЗБЛД, иззетият като веществено доказателство – неистински официален документ свидетелство за управление на моторно превозно средство № ***, на което е придаден вид, че представлява писмено изявление от 14.08.2012 г. на издаващ орган: МВР-Шумен за издаване на водач – българския гражданин И.Х.И. с ЕГН **********, представляващо нередовен български личен документ, се предава на ОДМВР - Шумен.

            Направените по досъдебното производство разноски в размер 41,16 лв. – платено възнаграждение на вещо лице от бюджета на ОДМВР - Шумен, се възлагат в тежест на обвиняемия И.Х.И. с ЕГН **********, който следва да ги заплати в полза на държавата, по сметка на Областна дирекция на МВР – Шумен: IBAN: ***, BIC: ***, банка: „Обединена българска банка” АД.

 

 

На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по ДП № 38/2018 г. по описа на Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратураШумен.

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по настоящото НОХД № 288/2019 г. по описа на ВПРС.

            Определението е окончателно и съгласно чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

            Съдът

О п р е д е л и:

            Заверен служебно препис на разпореждане за прекратяване на производството по принудително изпълнение от 25.10.2019 г., приложено като доказателство по делото ДА СЕ ИЗПРАТИ на Бюро съдимост в Районен съд – Шумен, по компетентност с оглед отбелязване в съответния бюлетин за съдимост на обвиняемия И.И..

 

 

Заседанието приключи в 16:00 часа, протоколът изготвен в с.з.

 

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

                                                                                                                   Секретар: