МОТИВИ на решение по АНД №268/2019 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

     Във ВПРС е внесено постановление №274/16.09.2019 г. на ВПРП, ведно с ДП№188/2019 г. по описа РУ-В.Преслав, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК на обвиняемия Х.А.Х. с ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, основно образование, неженен, неосъждан,  за това, че за времето от 27.02.2018 г. до 02.10.2018 г. в с.***, общ.Смядово, обл.Шумен, без да е сключил брак, заживял на съпружески начала с лице от женски пол ненавършило 16 – годишна възраст – М.Д.Ж.с ЕГН ********** – престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за престъпление по чл.191, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание “лишаване от свобода” до две години или “пробация”, както и “обществено порицание”, обвиняемият към датата на извършване на престъплението не е осъждан за престъпление от общ характер, реабилитиран по предходно осъждане и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, от престъплението не са причинени имуществени вреди.

            Обвиняемият, редовно призован се явява лично. Не оспорва фактическите констатации в постановлението и признава вината си.

            Прокурорът, в съдебно заседание поддържа изводите си, направени в постановлението по чл. 375 от НПК и пледира на обвиняемия да бъде наложено наказание, на осн. чл. 78а, ал. 1 от НК – „Глоба” в минималния предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по ДП №188/2019 г. по описа на РУ гр. В.Преслав), преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: Пострадалата М.Д.Ж.с ЕГН ********** и обвиняемият Х.А.Х. с ЕГН ********** се запознали в с.Съединение, където последният бил на гости в дома на свой роднина. Двамата решили да заживеят заедно, въпреки че М.Ж.нямала навършена шестнадесетгодишна възраст и това обстоятелство било известно на обвиняемия. Към този момент Х. *** заедно с двете си деца от бивша своя съжителка и родителите си З. Х. А. и А. Х.. Запознавайки се със Ж., обвиняемият я харесал и решил да сподели живота си с нея. На 27.02.2018 г. двамата се установили на адреса на обвиняемия в с.***, обл.Шумен ул."***" № **. От връзката им се родило детето У. Х. А., което живее също в посоченото жилище на посочения адрес. На 02.10.2018г., пострадалата М.Д.Ж.навършила шестнадесетгодишна възраст. По данни на ДСП - В.Преслав, пострадалата продължава обучението си в средно общообразователно училище.

С деянието си като заживял без да е сключил брак съпружески с ненавършилата 16-годишна възраст М.Д.Ж., обвиняемият осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл.191, ал. 1 от НК. Понастоящем двамата продължават съвместното си съжителство в с.***, общ. Смядово, обл.Шумен.

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на Х.А.Х. с ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, основно образование, неженен, неосъждан от наказателна отговорност и налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл.191, ал. 1 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание “Лишаване от свобода” до две години или “пробация”, както и “обществено порицание”; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост, деецът към датата на извършване на престъплението не е осъждан, реабилитиран на осн.чл.86, ал.1, т.1 от НК, считано от 30.09.2014 г. и не се е ползвал от разпоредбата на чл. 78а от НК; 3. От деянието не са причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства младата възраст на обвиняемия, съдействието за разкриване на обективната истина, раждане на дете от съвместното съжителство, за което продължават да се грижат, ниските му доходи и издръжка на още две деца на обвиняемия от друга съжителка. Съдът не намери отегчаващи отговорността обстоятелства. С оглед гореизложеното, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК при изключителен превес на смекчаващите отговорността обстоятелства в минимален размер, а именно “Глоба” в размер на 1 000.00 лева.        

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                                                                              Районен съдия: