Р Е Ш Е Н И Е

 

 

08.11.2019 год.

 

 

Номер ………                                Година 2019                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 09 (девети) октомври                                                               Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

Секретар Мюжгян Ахмедова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 616 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

 

Р   Е   Ш   И:

 

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 20.12.2012 г., с Акт  №0011/20.12.2012 г. на Община Смядово, обл.Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК между Т.П.П., ЕГН **********,*** и Д.А.С.,  ЕГН **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между Т.П.П., ЕГН **********,*** и Д.А.С.,  ЕГН **********,***, споразумение по чл. 51 от СК, както следва:

1. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете – А.Д.А., родено на ***г. с ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - Т.П.П., ЕГН **********,***, като местоживеенето на детето ще бъде при майката.

2. Бащата Д.А.С. с  ЕГН **********, има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си А.Д.А., родено на ***г. с ЕГН **********, както следва: всеки петък, събота и неделя от месеца от 17.00 часа на петъчния ден до 17.00 часа на неделния с преспиване при бащата, един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и във всички останали случаи по желание на детето и по споразумение между родителите.

3. Бащата Д.А.С. с  ЕГН **********, ЩЕ ЗАПЛАЩА месечна ИЗДРЪЖКА на детето си А.Д.А., родено на ***г. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Т.П.П., ЕГН **********, в размер от 140.00 лв. /сто и четиридесет/ лева месечно, платима до десето число на месеца, за който се дължи, считано от датата на подаване на молбата за развод – 12.08.2019 г. до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

4. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете – Р.Д.А., родено на ***г. с ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - Т.П.П., ЕГН **********,***, като местоживеенето на детето ще бъде при майката.

5. Бащата Д.А.С. с  ЕГН **********, има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си Р.Д.А., родено на ***г. с ЕГН **********, както следва: всеки петък, събота и неделя от месеца от 17.00 часа на петъчния ден до 17.00 часа на неделния с преспиване при бащата, един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и във всички останали случаи по желание на детето и по споразумение между родителите.

6. Бащата Д.А.С. с  ЕГН **********, ЩЕ ЗАПЛАЩА месечна ИЗДРЪЖКА на детето си Р.Д.А., родено на ***г. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Т.П.П., ЕГН **********, в размер от 140.00 лв. /сто и четиридесет/ лева месечно, платима до десето число на месеца, за който се отнася, считано от датата на подаване на молбата за развод – 12.08.2019 г. до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

7. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете – П.Д.А., родено на ***г. с ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - Т.П.П., ЕГН **********,***, като местоживеенето на детето ще бъде при майката.

8. Бащата Д.А.С. с  ЕГН **********, има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си П.Д.А., родено на ***г. с ЕГН **********, както следва: всеки петък, събота и неделя от месеца от 17.00 часа на петъчния ден до 17.00 часа на неделния с преспиване при бащата, един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и във всички останали случаи по желание на детето и по споразумение между родителите.

9. Бащата Д.А.С. с  ЕГН **********, ЩЕ ЗАПЛАЩА месечна ИЗДРЪЖКА на детето си П.Д.А., родено на ***г. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Т.П.П., ЕГН **********, в размер от 140.00 лв. /сто и четиридесет/ лева месечно, платима до десето число на месеца, за който се отнася, считано от датата на подаване на молбата за развод – 12.08.2019 г. до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

10. ПОСТАВЯ СЕ В ДЯЛ на Д.А.С.,  ЕГН **********,*** и той става ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН СОБСТВЕНИК на придобития по време на брака между страните, лек автомобил „Мерцедес“ В 200 ЦДИ, с рег. № Н9178ВТ, с рама № VSA63829413362655, година на производство 2001 г., брой места 6, обем на двигател 2148 куб., товаримост 1Т, който автомобил е във владение на молителя С..

Застрахователната стойност на автомобила удостоверение № 5610000053 за застрахователна стойност на автомобил от 09.08.2019 год. изд от „Дженерали застраховане“ АД  е 600.00 /шестстотин/ лева.

11. Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в гр. Смядово, обл. Шумен, ул. “Цар Калоян” № 2, вх.3, ет.3, ап.50,  СЕ ПРЕДОСТАВЯ на мъжа Д.А.С.,  ЕГН **********, което понастоящем е напуснато от съпругата.

12. След прекратяване на брака съпругата Т.П.П., ЕГН ********** ЗАПАЗВА брачното си фамилно име - П..

13. След прекратяване на брака страните  НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

14. Молителите нямат придобити по време на брака недвижими имоти и нямат имуществени отношения за уреждане в настоящото производство.

15. Движимите вещи, придобити по време на брака, молителите са поделили доброволно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

16. Молителите декларират, че нямат взаимни претенции към притежаваните от всеки от тях банкови сметки, и всеки от съпрузите се задължава лично да обслужва и погасява собствените си кредити и задължения.

            17. Разноските по делото остават за страните по равно, като молителя поема целия размер на държавната такса за развода.

ОСЪЖДА Д.А.С.,  ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВПРС сумата от 302.40 лева (триста и два лева и четиридесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА Д.А.С.,  ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 12.00 лева (дванадесет лева) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката и върху поставеното му в дял МПС.

ОСЪЖДА Д.А.С.,  ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 15.00 /петнадесет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Районен съдия: