Р Е Ш Е Н И Е

 

  31.12.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2019                        Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                       трети  състав

На 23 (двадесет и трети) декември                                                 Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                         Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

гражданско дело номер 764 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав е депозирал искане за настаняване в семейството на роднини на дететоА.Х. Сергеева. Излага, че майката на същото – Р.М.М. напълно се дезинтересирала от отглеждането му, като напуснала пределите на страната. От друга страна бащата на детето – Х.С.Х. също пребивавал в чужбина, като осигурявал средства за отглеждането му, но не бил в състояние да полага преки грижи за него.А.била отглеждана от своите баба и дядо по бащина линия – Г.А.Х. и С.А.Х.. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на коетоА.Сергеева да бъде настанена в семейството на роднините си по смисъла на чл. 26 от ЗЗакрД – Г.А.Х. и С.А.Х. за срок от три години.

            Родителите на детето – Р.М. и Х.Х. не се явяват и не вземат становище по направеното искане.

            Г.Х. и С.Х. Еленка Пенева не се явяват и не вземат становище по направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 1693/18.12.2012 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че Р.М.М. и Х.С.Х. са родители на детето Азалия, родена на *** година. От представената заповед № ЗД/Д-Н-ВП-042/05.09.2019 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, дететоА.е временно настанено по административен ред в семейството на Г.Х. и С.Х. ***. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че майката на детето преди години напуснала семейното жилище и се установила извън пределите на страната, като напълно се дезинтересирала от Азалия. От друга страна, бащата на детето също пребивавал в чужбина, но осигурявал паричните средства, необходими за отглеждането му. От най-ранна детска възраст, грижите за дететоА.били полагани изцяло от нейните баба и дядо по бащина линия – Г.Х. и С.Х.. СемействоХ. обитавало къща, находяща се в гр. Смядово, обл. Шумен, където съществували добри условия за отглеждането на детето.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява основателно. Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че бащата на детето Азалия, поради обстоятелството, че пребивава трайно извън пределите на страната, за да полага труд, се намира в трайна невъзможност да го отглежда, а майката на същото без основателна причина, трайно не полага грижи за него. Доказа се, че от най-ранна детска възраст, същото е отглеждано и възпитавано от своите баба и дядо – Г.Х. и С.Х.. Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, предвидени в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 2 и т. 3 от ЗЗакрД. В интерес на детето е същото понастоящем да бъде настанено в семейството на роднините му Г. и С. ***, за срок от три години, считано от влизане в сила на решението.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община Смядово за съответно вписване на постановеното настаняване в регистъра на населението.

            Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА дететоА.Х. СЕРГЕЕВА с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Шумен от майка Р.М.М. с ЕГН ********** и баща – Х.С.Х. с ЕГН **********, в семейството на роднини – Г.А.Х. с ЕГН ********** и С.А.Х. с ЕГН ********** – и двамата с постоянен и настоящ адрес:***, за срок от три години, считано от влизане в сила на настоящото решение.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Смядово – за съответно на постановеното настаняване вписване в регистъра на населението.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на детето, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

                                                                                   Районен съдия: