Р Е Ш Е Н И Е

 

31.12.2019 год.

 

Номер  109                                                Година 2019                          Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                   трети  състав

На 29 (двадесет и девети) август                                                 Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                             Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

административно-наказателно дело номер 368 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба, подадена от И.А.А. с ЕГН ********** срещу наказателно постановление № 18-0323-000556 от 18.07.2018 г., издадено от началника на Районно управление ***.

            Жалбоподателят счита, че атакуваното НП е постановено в противоречие и в нарушение на материалноправните и процесуалните норми. Оспорва времето на извършване на нарушението. Намира, че случаят е маловажен, тъй като срока на валидност на регистрационните му табели бил до 08.03.2018 г., а вмененото му нарушение – на 09.03.2018 г. Предвид изложеното се иска от съда наказателното постановление да бъде отменено.

            В съдебно заседание, жалбоподателят се представлява от пълномощник, който поддържа жалбата.

            В съпроводителното писмо по чл. 60, ал. 2 от ЗАНН въззиваемата страна моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

            Видно от материалите по приложената по делото административнонаказателна преписка, на 09.03.2018 г. полицай Г.И.Т. – младши автоконтрольор в РУ гр. В. Преслав, съставил акт за установяване на административно нарушение Серия Д, бл.№ 093846 от 09.03.2018 г. срещу И.А.А. с ЕГН ********** ***, за това, че „на 09.03.2018 г. около 16,30 ч, в гр. Велики Преслав по ул. „Симеон Велики“, в близост до сградата на ВиК гр. В. Преслав в посока центъра на града управлява товарен автомобил негова собственост, като извършва следните нарушения: управлява с регистрационни табели с изтекъл срок на валидност – до 08.03.2018 г., управлява без поставена задна регистрационна табела на определеното за това място, с което нарушил чл. 140, ал. 1 от ЗДвП.”.

            На основание така съставения акт, след проведено досъдебно производство, прекратено с постановление на прокурор от ВПРП на 15.06.2018 г., е издадено и атакуваното наказателно постановление № 18-0323-000556 от 18.07.2018 г., с което на И.А. са наложени административни наказания: глоба в размер на 200 лв. и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от шест месеца, на основание чл. 175, ал. 3, пр. 1-во от ЗДвП, за това, че „на 09.03.2018 г. около 16,30 ч, в гр. Велики Преслав по ул. „Симеон Велики“ управлява собствения си товарен автомобил „Фолксваген Транспортер“ с регистрационен № ***, които са з изтекъл срок на валидност – до 08.03.2018 г. и автомобила не е регистриран по надлежния ред в Република България. Деиянието е установено в хода на проведеното ДП № 63/2018 г. по описа на РУ – В. Преслав, с което нарушил чл. 140, ал. 1 от ЗДвП.“.

            Съдът, като обсъди материалите по приложената административнонаказателна преписка и събраните по нея, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства – свидетелските показания на Г.Т. (актосъставител), Н.М. и В.Н. (актосъставители), установи от фактическа страна следното:

            На 09.03.2018 г., следобед, служителите на РУ – В. Преслав Н.М. и В.Н. изпълнявали служебните си задължения, като със служебен автомобил извършвали обход в района на Археологически музей край гр. В. Преслав. Към 16,30 часа същите преминали през паркинга, находящ се до ресторант „Панорама“ и забелязали, че там се намира товарен автомобил марка „Фолксваген Транспортер“, който бил без поставена задна регистрационна табела. В този момент, водачът на автомобила – жалбоподателят И.А. привел в движение превозното средство и се насочил по ул. „Симеон Велики“ в посока центъра на града. Полицаите го последвали и спрели автомобила за извършване на проверка. Двамата повикали и автоконтрольор – свид. Г.Т.. Било констатирано, че жалбоподателят изгубил задната регистрационна табела (автомобилът бил с нидерландска регистрация) и написал собственоръчно номера на картон от кашон, който поставил на странично стъкло на буса. Констатирано било, че А. не регистрирал автомобила в Република България, като срокът за това изтекъл на 08.03.2018 година.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата:

            Последната е подадена от надлежно легитимирано лице, спрямо което е издадено атакуваното НП и в установения от закона 7-дневен срок от връчването на НП. Ето защо жалбата е допустима.

            Относно основателността на жалбата:

            Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА. В тази насока, съдът взе предвид следното:

            При съставянето на акта за установяване на административно нарушение и издаването на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на административнонаказателно-процесуалните правила, които да налагат отмяна на последното.

            Съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 2 от ЗДвП, редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното. В настоящото производство, жалбоподателят не ангажира доказателства, оборващи тази презумпция.

            Независимо от това, следва да се отбележи, че по делото се доказа по безспорен начин, че на посочените в наказателното постановление дата и населено място – гр. В. Преслав, А. управлявал моторно превозно средство.

            1. Административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана за извършено на 09.03.2018 г. нарушение на чл. 140, ал. 1, предл. 1-во от ЗДвП. Според тази норма, по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. Установи се, че регистрационният номер на управляваното от И.А. МПС, бил издаден в Кралство Нидерландия, като табелите му били валидни до 08.03.2018 година. Освен това, задната регистрационна табела не била поставена на определеното за това място. След завръщането на жалбоподателя в пределите на страната на 03.03.2018 г. до 09.03.2018 г. същият не предприел действия за регистрация на автомобила по надлежния ред, а напротив – управлявал същия по пътищата. Тоест, А. управлявал МПС, което не е регистрирано, поради което съдът счита, че извършил от обективна и субективна страна вмененото му административно нарушение по този текст.

            Предвид горното, съдът приема, че административнонаказателната отговорност на И. А. е правилно ангажирана, като му са наложени наказания на осн. чл. 175, ал. 3 от ЗДвП.

            Съдът намира, че административнонаказващият орган законосъобразно е квалифицирал процесното деяние.

            Досежно размера на наложените наказания:

            1. В разпоредбата на чл. 175, ал. 3 от ЗДвП е предвидена административнонаказателна отговорност за водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер. Законодателят е предвидил наказание глоба в размер от 200 лв. до 500 лв. и лишаване от право да се управлява МПС за срок от шест до дванадесет месеца.

            При индивидуализацията на наказанията административнонаказващият орган е съобразил обстоятелствата по чл. 27, ал. 2 от ЗАНН. При преценка на всички отегчаващи и смекчаващи обстоятелства по случая, съдът взе предвид следното: от една страна – сравнително ниската обществена опасност на деянието, свързано с реда на регистрация на моторните превозни средства, както и едва еднодневния срок, който жалбоподателят пропуснал, за да извърши регистрацията. От друга страна, съдът обсъди като отегчаващо отговорността на А. обстоятелството, че същият е водач на МПС от 2008 г., срещу който, за извършвани други нарушения по ЗДвП са издавани общо 10 на брой други наказателни постановления и 24 фиша. Действително, процесното нарушение е извършено на 09.03.2018 г., а срокът за регистрация на превозното средство изтекъл на 08.03.2018 година. Следва да се отбележи, че жалбоподателят не просто бездействал, като не предприел действия за извършване на регистрацията, но и управлявал автомобила и то за придвижването си до ресторант в покрайнините на гр. В. Преслав. Тоест, съзнавайки, че извършва нарушение по ЗДвП, А. управлява МПС и то не поради обстоятелства, изискващи необходимост от превоз с автомобил, а за посещение до заведение. При съвкупната преценка на смекчаващите и отгечаващите отговорността на А. обстоятелства, съдът счита, че е налице паритет между смекчаващите и отегчаващите такива. Ето защо, настоящият състав намира, че размерът на така наложените на жалбоподателя наказания е определен правилно от административнонаказващия орган.

            Досежно възражението на жалбоподателя, че случаят е маловажен: според легалната дефиниция, съдържаща се в специалния ЗДвП – § 6, т. 32 от ДР, „маловажно“ е нарушението, което, макар и с незначителни отклонения от нормативно предписаното поведение на участника в движението, при друга пътна обстановка би могло да доведе до настъпване на пътнотранспортно произшествие. Съдът намира, предвид описаните по-горе отегчаващи отговорността обстоятелства, че осъщественото от А. не е с незначителни отклонения от установеното в нормите на ЗДвП – обстоятелство, изключващо възможността за квалифициране на случая като маловажен.

            По изложените съображения съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде потвърдено изцяло, като правилно и законосъобразно.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

                                               Р     Е     Ш     И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 18-0323-000556 от 18.07.2018 г., издадено от Р.С.С.– Началник на Районно управление ***, въз основа на акт за установяване на административно нарушение Серия Д, бл.№ 093846 от 09.03.2018 г., съставен от полицай Г.И.Т. – младши автоконтрольор в РУ гр. Велики Преслав, с което на И.А.А. с ЕГН **********,***, с настоящ адрес:***, за нарушение на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП и на основание чл. 175, ал. 3, пр. 1 от ЗДвП, са наложени административни наказания „Глоба” в размер на 200 лв. (двеста лева) и „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от шест месеца.

            На основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, решението може да се обжалва с касационна жалба, пред Административен съд – Шумен, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

                                                                                              Районен съдия: