Р Е Ш Е Н И Е

 

12.12.2019 год.

 

Номер 93                                           Година 2019                         Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд Велики Преслав                                                       първи състав

На 12 (дванадесети) декември                                                      Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Ненка Цветанкова

 

Секретар Женя Проданова,

Прокурор Калоян Вълков

като разгледа докладваното от съдия Цветанкова

АН дело номер 319 по описа за 2019 година, въз основа на закона и доказателствата по делото, на основание чл. 378, ал. 4, т.1  от НПК

 

Р Е Ш И:

           

ПРИЗНАВА обвиняемия Д.Т.Д., роден на ***г***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, средно образование, женен, неосъждан, охранител, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 24.09.2019г., около 12:00 часа, в с. Троица, обл. Шумен, по ул. “***“ в близост до дом №1, управлявал моторно превозно средство, а именно четириколесен трактор марка „MITSUBISHI“, модел „MT18D с номер на рама „52513“, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред, определен в Закон за регистрация и контрол на земеделската и горската техника- /чл. 11, ал. 1 от ЗРКЗГТ „Собствениците регистрират самоходната техника с мощност на двигателя над 10 kW, несамоходните и стационарните машини, съоръженията, инсталациите и апаратите, използвани в земеделието и горите и машините за земни работи, в 30- дневен срок от придобиване на собствеността в съответната областна дирекция "Земеделие" по постоянен адрес- за физическите лица, или по адреса на съдебната, съответно търговската регистрация- за юридическите лица и едноличните търговци; ал. 2 „Първоначалната регистрация, промяната на регистрацията и отчисляването на техниката се извършват от областната дирекция "Земеделие" въз основа на подадено заявление по образец съгласно наредбата по ал. 9 от собственика до директора на областната дирекция "Земеделие" и се вписват в регистъра по чл. 7, ал. 1. При поискване от съответната община областната дирекция "Земеделие" предоставя справка за извършените дейности по регистрация на територията на общината; ал. 9 „Регистрация на техника се извършва при условия и по ред, определени с наредба на министъра на земеделието, храните и горите.“/ и в Наредба № 2 от 03.02.2016 г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закон за регистрация и контрол на земеделската и горската техника- /чл. 2, ал. 1, т. 1 „В областните дирекции "Земеделие" (ОДЗ) се регистрират: 1. трактори, самоходни машини, използвани в земеделието, горите и за земни работи, с мощност на двигателя над 10 kW,; чл.5, ал.1 „При регистрация на техниката от ОДЗ се издават: т.1.свидетелство за регистрация съгласно приложение № 2; т.2.талон за технически преглед съгласно приложение № 3- за техниката по чл. 2, ал. 1, т. 2; т.3.табела с регистрационен номер за техниката по чл. 2, ал. 1, т. 1.“- престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, като на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК, вр. чл. 78а, ал. 1 от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание „глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал. 3 от НПК обвиняемия Д.Т., ЕГН ********** да заплати по сметка на ОД на МВР Шумен направените в хода на досъдебното производство разноски за изготвена автотехническа експертиза в размер на 134, 40 лева /сто тридесет и четири лева и четиридесет стотинки/.

Решението може да се обжалва и протестира в 15- дневен срок от днес пред Окръжен съд Шумен.

                                  

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: