П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

Номер 17                                        Година 2019                 Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                       трети  състав

На 24 (двадесет и четвърти) октомври                          Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Стоян Момов

                                            Съдебни заседатели: П.П.

                                                                                   З.К.

Секретар Марияна Василева,

Прокурор Калоян Вълков,

като разгледа докладваното от съдия  Момов

наказателно дело от общ характер номер 295 по описа за 2018 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия Г.М.А. – роден на *** г. в гр. Велики Преслав, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с основно образование, неженен, с ЕГН **********, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 08.03.2018 г., в гр. Върбица, обл. Шумен, държал взривно вещество17 грама димен (черен) барут, огнестрелни оръжия – 1 бр. самоделен двуцевен, гладкоцевен пистолет с предно пълнене на метателния заряд и куршума и 1 бр. самоделен едноцевен, гладкоцевен пистолет с предно пълнене на метателния заряд и куршума, и боеприпаси – 3 бр. ловни боеприпаси 12-ти калибър, предназначени за изстрелване с ловно, дълго, гладкоцевно оръжие, без да има за това надлежно разрешение,  поради което и на основание чл. 339, ал. 1 от НК и чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, ГО ОСЪЖДА на ТРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, като на основание чл. 304, пр. 4 от НПК вр. чл. 339, ал. 1 от НК, вр. чл. 4, ал. 2, т. 3 от ЗОБВВПИ, ГО ОПРАВДАВА по обвинението за държане без надлежно разрешение на 1 бр. двуцевен, гладкоцевен пистолет с предно пълнене на метателния заряд и куршума, с ударно-капсулен затвор, неустановени марка и производител.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание „Лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

            На основание чл. 53, ал. 2, б.„а” от НК, ОТНЕМА в полза на държавата 1 бр. двуцевен, гладкоцевен пистолет с предно пълнене на метателния заряд и куршума, с ударно-капсулен затвор, неустановени марка и производител, 1 бр. самоделен двуцевен, гладкоцевен пистолет с предно пълнене на метателния заряд и куршума, 1 бр. самоделен пистолет, с прозрачни панели на ръкохватката с портрет на мъж от едната страна, 1 бр. самоделен пистолет с инкрустации на дървената ръкохватка „1986” и „GALIB”, 3 бр. гилзи от боеприпаси 12-ти калибър, 1 бр. дървен приклад, 1 бр. ложа, 1 бр. метално елипсовидно тяло с два отвора и два болта, 1 бр. метален предмет с вид на спускателен механизъм за пушка, 1 бр. метален предмет с дължина 19,2 см, 1 бр. метална тръба с пружина, с дължина 75,8 см, 1 бр. дървен приклад, 1 бр. метална тръба с дължина 41,9 см, 1 бр. метален предмет с вид на спускателен и зареждащ механизъм с надпис „STEYR 1913”, 1 бр. метален предмет с вид на спускателен и зареждащ механизъм и 1 бр. пластмасово шишенце, иззети с протокол за претърсване и изземване от 08.03.2018 г. по ДП № 58/2018 г. по описа на РУ Велики Преслав в ОДМВР – Шумен понастоящем на отговорно пазене в РУ Велики Преслав в ОДМВР – Шумен, приети с разписка от 28.03.2018 г. и приемо-предавателен протокол от 18.06.2018 г. (л. 50 – 52 от ДП).

 

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Г.М.А. с ЕГН **********, да заплати сума в размер на 79,00 лв. (седемдесет и девет лева), в полза на държавата, по сметка на Областна дирекция на МВР - Шумен, и сума в размер на 52,61 лв. (петдесет и два лева и 61 стотинки), в полза на държавата, по сметка на МВР – ДПУБ (за СОБТ), представляващи направените по досъдебното производство разноски по обвинението, по което е признат за виновен, и 10,00 лв. (десет лева), в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, представляваща общ размер на държавна такса за служебно издаване на изпълнителни листи за така присъдените в полза на държавата разноски.

 

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

 

                                                                                    Районен съдия:

 

 

                                                                           Съдебни заседатели: 1.

 

 

                                                                                                                   2.