П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2019                                                                                    Град Велики Преслав Районен съд Велики Преслав                                                       І състав

На 08 (осми) ноември                                                                    Година 2019

в публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Ненка Цветанкова

                                                

Секретар: Женя Проданова

Прокурор: Калоян Вълков

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Ненка Цветанкова

НОХД №307 по описа за 2019 година.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

За РП Велики Преслав, ред. приз., се явява районен прокурор Калоян Вълков.

Обвиняемият С.А.А., ред. приз., се явява лично и със защитник адв. К.Б. от ШАК, редовно назначен от досъдебното производство.

 

Становища по хода на делото:

 

Прокурор - Да се даде ход на делото. Няма пречки.

            Защитник- Няма пречки. Моля да се даде ход на делото.

            Обвиняем- Да се даде ход на делото.

 

Съдът, след като взе предвид становищата на страните намира, че не са налице процесуални пречки за разглеждане на делото днес, поради което

О п р е д е л и:

Дава ход на делото по реда на гл. ХXIХ от НПК.

 

Проверява се самоличността на обвиняемия:

С.А.А.- роден на ***г***, български гражданин, ученик в 9-ти клас в ПГ “Селско стопанство“, неженен, с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, неосъждан, с ЕГН **********.

 

На осн. чл. 274, ал. 1 НПК, председателят разяснява на страните правото им на отводи срещу състава на съда, прокурора, защитника и секретаря.

 

Прокурор- Не правя отводи.

Защитник- Не правим отводи.

Обвиняем- Не правя отводи.

 

Съдът разяснява на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК, вкл. правото му по чл. 115, ал. 4 от НПК да откаже да дава обяснения.

           

     Обвиняем: Разбрах правата си.

 

На осн. чл. 275, ал. 1 НПК, съдът дава възможност на страните за искания.

Прокурор- Нямам искания  по доказателствата и не представяме нови. Моля да бъде одобрено споразумението.

Защитник- Нямаме доказателствени искания. Няма да сочим нови доказателства. Моля да бъде одобрено споразумението така, както сме го постигнали.

Обвиняем- Нямам доказателствени искания.

 

Съдът намира, че по делото следва да бъде приобщена като доказателство по делото изисканата служебно от съда справка за съдимост на обвиняемия.

Ето защо,

О п р е д е л и:

            Приема и прилага като доказателство по делото: справка за съдимост с рег. № 347 от 04.11.2019 г., изд. от Бюро съдимост при Районен съд гр. В.Преслав.

 

Съдът докладва представения от страните проект на споразумение за частично решаване на делото по  досъдебното производство №277/2018г. по описа на РУ гр. В. Преслав по обвинението срещу С.А.А., със следното съдържание:

На 31.10.2019г. в гр. Велики Преслав е сключено споразумение за частично решаване на делото по досъдебното производство №277/2018 г. по описа на РУ гр. В. Преслав, между

1) Калоян Вълков- районен прокурор при РП Велики Преслав и

2) К.Б.- адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на обвиняемия С.А.А., роден на ***г***, с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, български гражданин, ученик, неженен, неосъждан, с ЕГН **********

Предмет на споразумението:

Настоящото споразумение има за цел да реши частично делото по ДП №277/2018г. по описа на РУ гр. В. Преслав, по което С.А.А. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпления по чл. 325, ал. 1 във вр.  с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 12, във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК. 

Съдържание на споразумението:

I. Страните приемат за безспорно установено, че обвиняемият С.А.А. на 04.08.2018г. в гр. В. Преслав, обл. Шумен, на публично място, а именно в Център за настаняване на деца от семеен тип, находящ се в гр. В. Преслав на административен адрес ул.“С. Велики“ №21, в съучастие като съизвършител с Н.О.С.с ЕГН ********** (адрес ***) и А.К.М.с ЕГН ********** (адрес ***), извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото- действия, изразяващи се в нанесени удари с шамари и юмруци на В.С.М.от гр. В. Преслав, както и блъскане с ръце главата на същата върху стена в помещение на Дома, като при извършване на деянието бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си- престъпление по чл. 325, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

Деянието е извършено умишлено, при форма на вина- пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 325, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, във вр. чл. 54, ал. 1 от НК на обвиняемия С.А.А., се налага наказание “Лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА

На основание чл. 69, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от ЕДНА година.

На основание чл.325, ал.1 вр. чл. 20, ал.2 от НК се налага и кумулативно предвиденото наказание „Обществено порицание“, което следва да бъде изпълнено чрез обявяване на съобщение на видно място в сградата на Община В. Преслав.

ІІ. Страните приемат за безспорно установено и това, че обвиняемият С.А.А. на 04.08.2018г. в гр. В. Преслав, обл. Шумен, на публично място, а именно в Център за настаняване на деца от семеен тип, находящ се в гр. В. Преслав на административен адрес ул.“С. Велики“ №21, в съучастие като съизвършител с Н.О.С.с ЕГН ********** (адрес ***) и А.К.М.с ЕГН ********** (адрес ***), причинил лека телесна повреда на В.С.М.от гр. В. Преслав, изразяваща се в причинена на лицето болка (без разстройство на здравето), произтичаща от нанесени спрямо нея удари с юмруци и такива с отворена длан по лицето (шамар), деяние осъществено по хулигански подбуди- престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

Деянието е извършено умишлено при форма на вината- пряк умисъл

За горепосоченото деяние, на основание чл. 131, ал. 1, т. 12 във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК във вр.с чл. 54, ал. 1 от НК на обвиняемия С.А.А., се налага наказание “Лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА

На основание чл. 69, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от ЕДНА година.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, на обвиняемия С.А.А. се определя общо наказание като се налага най- тежкото от тях, а именно наказание “Лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА

На основание чл. 69, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от ЕДНА година

На основание чл.325, ал.1 вр. чл. 20, ал.2 от НК се налага и кумулативно предвиденото наказание „Обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез обявяване на съобщение на видно място в сградата на Община В. Преслав.

От престъпленията не са причинени имуществени вреди.

Други условия:

Страните заявяват, че подписват настоящото споразумение при постигнато пълно и безусловно съгласие по неговите клаузи.

Обвиняемият С.А.А. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

На обвиняемия С.А.А. се възлагат направените по делото разноски в размер на 1/3 или сумата от 300,21 лева.

 

Прокурорът: Поддържам споразумението. Моля да бъде одобрено.

Защитникът: Поддържам споразумението. Моля да бъде одобрено.

Обвиняемият: Поддържам споразумението.

 

Съдът пристъпи към изслушване на обвиняемия по въпросите, посочени в чл. 382, ал. 4 от НПК.

Обвиняем: Разбирам за какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото ми обвинение. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

На осн. чл. 55, ал. 1 и чл. 382, ал. 5 от НПК, съдът дава възможност на обвиняемия да се изкаже последен.

            Обвиняем- Нямам какво да кажа.

 

Съдът се оттегля на тайно съвещание до 10:25 часа.

Съдът след съвещание, съобразявайки разпоредбата на чл. 382 ал.7 НПК и извършвайки проверка на съдържанието на представения проект за споразумение относно съответствие му със закона и морала, намери, че не са налице предпоставките за одобряване на представеното от страните споразумение поради противоречието му със закона по следните съображения:

Съгласно установената съдебна практика, когато хулиганството се е изразило в посегателство над личността или собствеността на друго лице, респ. с деянието, сочещо престъплението хулиганство, са осъществени признаците на едно или няколко други престъпления, е налице идеална съвкупност от две престъпления като единствените изключения са свързани с убийството и телесните повреди по хулигански подбуди /в този смисъл Постановление № 2 от 29.VI.1974 г. по н. д. № 4/74 г., Пленум на ВС /, като във втората хипотеза попада настоящият случай. Двата състава са в съотношение на поглъщане, когато в рамките на приетите фактически констатации действията на обвиняемия, които очертават квалифицирания състав на престъплението телесна повреда по хулигански подбуди не са различни от тези, с които той е осъществил изпълнителното деяние на престъплението хулиганство по смисъла на чл.325 от НК. Приема се, че отговорността на дееца бележи квалифициращия признак „хулигански подбуди“ на деянието, когато телесната повреда е предшествана или съпроводена от хулигански действия, които са подтикнали дееца да я причини или когато е извършена по мотиви, изразяващи явно неуважение към обществото, пренебрежение към правилата на обществения живот и телесната неприкосновеност. Тогава предшестващите и съпровождащите хулигански действия се обхващат от състава на телесната повреда, ако са извършени с едно деяние. В този смисъл двете престъпления могат да бъдат осъществени при реална, но не и при идеална съвкупност. Когато са извършени по различно време и с отделни деяния, налице е реална съвкупност. Изводът от тълкуването на точния смисъл на закона е неотклоним от идеята, че когато липсва личен мотив за причиняване на телесна повреда, а основният, доминиращият мотив на дееца е чрез това деяние да покаже явно неуважение към обществото, да се демонстрира грубо незачитане на установените обществени отношения и ценности, чрез нанасяне на телесна повреда, тогава последната е извършена по "хулигански подбуди" по смисъла на чл. 131, ал.1, т.12 от НК. В настоящия случай фактическите констатации, действията на обвиняемия С.А., които очертават осъществяване на изпълнителното деяние на престъплението хулиганство по чл.325 от НК не се различават от тези, очертаващи квалифицирания състав на престъплението по чл.131, ал.1, т.12 от НК- причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди, респ. налице са факт. констатации по отношение на едно деяние, осъществено по едно и също време и спрямо един и същ пострадал. В настоящия случай не са включени в изпълнителното деяние на състава по чл.325 от НК елементи от поведението на обвиняемия С.А., които да са били насочени към други действия, изразяващи явно неуважение към обществото извън тези, които са били насочени единствено и само спрямо пострадалата Веридина. Липсва ясен разграничителен елемент между двата инкриминирани състава, изпълнителното деяние като елемент от обективната страна на състава на престъплението по чл.131, ал.1, т.12 от НК се припокрива с това по посоченото обвинение по чл.325, ал.1 от НК, като същото се е изразило в нанесени от обвиняемия А. удари с юмруци и шамари на пострадалата Веридина, които действия от своя страна са включени в състава по вмененото обвинение за извършено престъпление по чл.325 от НК. Липсва описание на други действия на обвиняемия А., които да касаят непристойни действия, които грубо да нарушават обществения ред и да изразяват явно неуважение към обществото извън тези, които са включени в състава на чл.131, ал.1, т.12 от НК. 

            В аспекта на гореизложеното и предвид наказанието, което предвижда разпоредбата на чл.131, ал.1, т.12 от НК, както и съдебното минало на обв. А., се налага обсъждане на въпроса за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК, чието приложение е императивно при определени законови предпоставки. Същевременно при наличие на условия за прилагане на института на чл. 78а от НК, провеждането на процедура по Глава двадесет и девета от НПК е недопустимо и съдът в рамките на правомощията си по чл. 382, ал. 7 от НПК не може да одобри споразумение за решаване на делото и приключване на наказателното производство по този ред.

            В допълнение следва да се посочи, че в съдържанието на споразумението по отношение обвинението по чл.131, ал.1, т.12, предл. първо от НК не е посочено дали предвид непълнолетната възраст на обвиняемия А. към момента на извършване на деянието, същият е бил в състояние да носи наказателна отговорност за извършеното, в цифровото изписване на правната квалификация не е посочено предложението от текста на нормата. Предвид гореизложеното обаче предлагането на промени в споразумението е безпредметно.

Така мотивиран и на основание чл. 382, ал. 8 от НПК, СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И: №98/08.11.2019 г.

ОТКАЗВА одобрение на споразумение за частично решаване на делото по  ДП № 277/2018г. по описа на РУ гр. В. Преслав, пр. пр. 582/2018г. по описа на РП Велики Преслав, сключено между прокурор от РП Велики Преслав и адв. К.Б.- назначен по досъдебното производство защитник на обвиняемия С.А.А..*** за продължаване на досъдебното производство.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НОХД №307/2019 г. по описа на РС Велики Преслав.

Определението е окончателно.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:34 часа.

 

                                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                                                      СЕКРЕТАР: