П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2019                                                                                    Град Велики Преслав Районен съд Велики Преслав                                                       І състав

На 08 (осми) ноември                                                                    Година 2019

в публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Ненка Цветанкова

                                                

Секретар: Женя Проданова

Прокурор: Калоян Вълков

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Ненка Цветанкова

НОХД №308 по описа за 2019 година.

 

След приключване на НОХД №307/2019г. по описа на РС Велики Преслав, на именното повикване в 10.35 часа се явиха:

 

За РП Велики Преслав, ред. приз., се явява районен прокурор Калоян Вълков.

Обвиняемият Н.О.С., ред. приз., се явява лично и със защитник адв. К.Б. от ШАК, редовно назначен от досъдебното производство.

 

Становища по хода на делото:

 

Прокурор- Няма пречки за даване ход на делото.

            Защитник- Да се даде ход на делото.

            Обвиняем- Да се даде ход на делото.

 

Съдът, след като взе предвид становищата на страните намира, че не са налице процесуални пречки за разглеждане на делото днес, поради което

О п р е д е л и:

Дава ход на делото по реда на гл. ХXIХ от НПК.

 

Проверява се самоличността на обвиняемия:

Н.О.С.- роден на ***г. в гр. Дулово, български гражданин, със средно образование, неженен, с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, неосъждан, с ЕГН **********.

 

На осн. чл. 274, ал. 1 НПК, председателят разяснява на страните правото им на отводи срещу състава на съда, прокурора, защитника и секретаря.

 

Прокурор- Не правя отводи на състава на съда.

Защитник- Не правим отводи на състава на съда.

Обвиняем- Не правя отводи.

 

 

Съдът разяснява на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК, вкл. правото му по чл. 115, ал. 4 от НПК да откаже да дава обяснения.

           

     Обвиняем: Разбрах правата си.

 

На осн. чл. 275, ал. 1 НПК, съдът дава възможност на страните за искания.

Прокурор- Нямам искания по доказателствата. Не сочим нови искания.

Защитник- Нямаме доказателствени искания.

Обвиняем- Нямам доказателствени искания.

 

Съдът намира, че по делото следва да бъде приобщена като доказателство по делото изисканата служебно от съда справка за съдимост на обвиняемия.

Ето защо,

О п р е д е л и:

            Приема и прилага като доказателства по делото: справка за съдимост с рег. № 346 от 04.11.2019г., изд. от Бюро съдимост при Районен съд гр. В. Преслав.

 

Съдът докладва представения от страните проект на споразумение за частично решаване на делото по досъдебното производство №277/2018г. по описа на РУ гр. В. Преслав по обвинението срещу обвиняемия Н.О.С. със следното съдържание:

 На 31.10.2019г. в гр. Велики Преслав е сключено споразумение за частично решаване на делото по досъдебното производство №277/2018 г. по описа на РУ гр. В. Преслав, между

1) Калоян Вълков- районен прокурор при РП Велики Преслав и

2) К.Б.- адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на обвиняемия Н.О.С., роден на ***г. в гр. Дулово, с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, с ЕГН **********

Предмет на споразумението:

Настоящото споразумение има за цел да реши частично делото по ДП №277/2018г. по описа на РУ Велики Преслав, по което Н.О.С. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпления по чл. 325, ал. 1 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 12, във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК. 

Съдържание на споразумението:

І. Страните приемат за безспорно установено, че обвиняемият Н.О.С. на 04.08.2018г. в гр. В. Преслав, обл. Шумен, на публично място, а именно в Център за настаняване на деца от семеен тип, находящ се в гр. В. Преслав на административен адрес ул.“Симеон Велики“ №21, в съучастие като съизвършител с С.А.А.с ЕГН ********** (адрес ***) и А.К.М.с ЕГН ********** (адрес ***), извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото- изразяващи се в нанесени удари с шамари и юмруци в областта на главата и тялото на В.С.М.от гр. В. Преслав, както и блъскане с ръце главата на същата върху стена в помещение на Дома, като при извършване на деянието бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си- престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

Деянието е извършено умишлено, при форма на вина пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 325, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, във вр. чл. 54, ал. 1 от НК на обвиняемия Н.О.С. се налага наказание “Лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА

 На основание чл. 69, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от ЕДНА година.

На основание чл.325, ал.1 вр. чл. 20, ал.2 от НК се налага и кумулативно предвиденото наказание „Обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез обявяване на съобщение на видно място в сградата на Община В. Преслав.

ІІ. Страните приемат за безспорно установено и това, че обвиняемият Н.О.С. на 04.08.2018г. в гр. В. Преслав, обл. Шумен, на публично място, а именно в Център за настаняване на деца от семеен тип, находящ се в гр. В. Преслав на административен адрес ул.“Симеон Велики“ №21, в съучастие като съизвършител с С.А.А.с ЕГН ********** (адрес ***) и А.К.М.с ЕГН ********** (адрес ***), причинил по хулигански подбуди лека телесна повреда на В.С.М.от гр. В. Преслав, изразяваща се в причинена болка (без разстройство на здравето), произтичаща от нанесени спрямо нея (по главата и тялото) удари с юмруци и такива с отворена длан (шамар)- престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

 Деянието е извършено умишлено, при форма на вина пряк умисъл

За горепосоченото деяние, на основание чл. 131, ал. 1, т. 12, пр. 1 във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК във вр.с чл. 54, ал. 1 от НК на обвиняемия Н.О.С. се налага наказание “Лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА

На основание чл. 69, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от ЕДНА година.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, на обвиняемия Н.О.С. се определя общо наказание като се налага най- тежкото от тях, а именно наказание “Лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА

На основание чл. 69, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от ЕДНА година

На основание чл.325, ал.1 вр. чл. 20, ал.2 от НК се налага и кумулативно предвиденото  наказание „Обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез обявяване на съобщение на видно място в сградата на Община В. Преслав.

От престъпленията не са причинени имуществени вреди.

Други условия:

Страните заявяват, че подписват настоящото споразумение при постигнато пълно и безусловно съгласие по неговите клаузи.

Обвиняемият Н.О.С. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

На обвиняемия Н.О.С. се възлагат направените по делото разноски в размер на 1/3 или сумата от 300, 21 лева.

 

Съдът пристъпи към изслушване на обвиняемия по въпросите, посочени в чл. 382, ал. 4 от НПК.

 

Обвиняем: Разбирам за какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото ми обвинение. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

Прокурор: С оглед изложените съображения по предходното НОХД и доколкото внесеното споразумение е еднотипно със сключеното такова с обвиняемия Симеон Асенов Асенов- обвиняем по същото досъдебно производство, не поддържам внесеното споразумение.

Защитник: Поддържам споразумението.

Обвиняем: Поддържам споразумението.

 

На осн. чл. 55, ал. 1 и чл. 382, ал. 5 от НПК, съдът дава възможност на обвиняемия да се изкаже последен.

            Обвиняем- Нямам какво да кажа.

 

Съдът се оттегля на тайно съвещание до 10:55 часа.

 

Съдът след съвещание и съобразявайки изявлението на представителя на РП, че не поддържа споразумението, намира, че не е налице съгласуване на насрещните воли на обвинението и защитата по отношение задължителния предмет, очертан в чл. 381, ал. 5, т. 1- 6 като същностна характеристика на споразумението и абсолютна предпоставка за одобрението му. С оглед изложеното съдът намира, че не са налице предпоставките за одобрение на споразумението, поради което и на основание чл. 382, ал. 8 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: №99/08.11.2019 г.

 

ОТКАЗВА одобрение на споразумение за частично решаване на делото по  ДП № 277/2018г. по описа на РУ гр. Велики Преслав, пр. пр. 582/2018г. по описа на РП Велики Преслав, сключено между прокурор от РП Велики Преслав и адв. К.Б.- назначен по досъдебното производство защитник на обвиняемия Н.О.С. *** за продължаване на досъдебното производство.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НОХД №308/2019 г. по описа на ВПРС.

Определението е окончателно.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:58 часа.

 

 

 

                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                               СЕКРЕТАР: