П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2019                                                                                    Град Велики Преслав

Районен съд Велики Преслав                                                     І състав

На 08 (осми) ноември                                                                    Година 2019

в публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Ненка Цветанкова

                                                

Секретар: Женя Проданова

Прокурор: Калоян Вълков

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Ненка Цветанкова

НОХД №309 по описа за 2019 година.

 

            На осн. чл. 391, ал. 1 от НПК делото следва да бъде разгледано при закрити врати.

 

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

 

За РП Велики Преслав, ред. приз., се явява районен прокурор Калоян Вълков.

Обвиняемият А.К.М., ред. приз., се явява лично и със защитник адв.

А.А. от ШАК, редовно назначен от досъдебното производство.

Родителите на обвиняемия-К.М.С. и А.И.С.,

неред. приз, не се явяват.

Дирекция “Социално подпомагане“- Велики Преслав, ред. приз., не изпращат представител.

 

Съдът докладва постъпила докладна записка от съдебен секретар при РС Велики Преслав Ж. Проданова, в която е обективирано, че по повод невърнати призовки по настоящото НОХД, на 08.11.2019г. е проведен разговор с призовкар от Окръжен съд Търговище, който е уведомил, че лицата А.И.С. и  К.М.С. не са открити на посочения адрес и призовките ще бъдат върнати в цялост.

Съдът докладва междувременно постъпили в цялост призовки по отношение родителите на обвиняемия А.К.М., удостоверяващи изложените в докладната записка обстоятелства.

 

Становища по хода на делото:

 

Прокурор- Доколкото държавното обвинение не поддържа внесеното споразумение, сключено с А.К.М.- обвиняем по настоящото дело, считам че е безпредметно и оглед процесуална икономия, моля да не бъде даван ход на делото.

            Защитник- След като прокуратурата не поддържа така сключеното споразумение, което е внесено, между двете страни трябва да има взаимно съгласие, за да се постигне споразумение.

            Обвиняем- Да се даде ход на делото.

 

Съдът, след като изслуша становищата на страните по въпроса дали да се даде ход на делото намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което,

О п р е д е л и:

Дава ход на делото по реда на гл. ХXIХ от НПК.

 

Проверява се самоличността на обвиняемия:

А.К.М.- роден на ***г. в гр. Търговище, български гражданин, ученик в 10- ти клас, неженен, с адрес гр. В. Преслав, обл. Шумен, ул. „Симеон Велики“ № 21, неосъждан, с ЕГН **********.

 

На осн. чл. 274, ал. 1 НПК, председателят разяснява на страните правото им на отводи срещу състава на съда, прокурора, защитника и секретаря.

 

Прокурор- Не правя отводи.

Защитник- Не правим отводи.

Обвиняем- Не правя отводи.

 

Съдът разяснява на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК, вкл. правото му по чл. 115, ал. 4 от НПК да откаже да дава обяснения.

           

     Обвиняем: Разбрах правата си.

 

На осн. чл. 275, ал. 1 НПК, съдът дава възможност на страните за искания.

Прокурор- Нямам доказателствени искания. Не поддържам обвинението.

Защитник- Нямаме доказателствени искания.

Обвиняем- Нямам доказателствени искания.

 

Съдът намира, че по делото следва да бъде приобщена като доказателство по делото изисканата служебно от съда справка за съдимост на обвиняемия.

Ето защо,

О п р е д е л и:

            Приема и прилага като доказателства по делото: справка за съдимост с рег. № 345 от 04.11.2019 г., изд. от Бюро съдимост при Районен съд гр. В.Преслав.

 

Съдът докладва представения от страните проект на споразумение за частично решаване на делото в досъдебното производство №277/2018 г. по описа на РУ гр. В. Преслав по обвинението срещу обвиняемия А.К.М. със следното съдържание:

На 31.10.2019г. в гр. Велики Преслав е сключено споразумение за частично решаване на делото по досъдебното производство №277/2018 г. по описа на РУ гр. В. Преслав, между

1) Калоян Вълков- районен прокурор при РП Велики Преслав и

2) А.А.- адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на обвиняемия А.К.М., роден на ***г. в гр. Търговище, с постоянен адрес ***, български гражданин, ученик в 10-ти клас, неженен, неосъждан, с ЕГН **********

Предмет на споразумението:

Настоящото споразумение има за цел да реши частично делото по ДП № 277/2018г. по описа на РУ гр. В. Преслав, по което А.К.М. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпления по чл. 325, ал. 1 във вр.  с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 12, във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК. 

Съдържание на споразумението:

І. Страните приемат за безспорно установено, че обвиняемият А.К.М. на 04.08.2018г. в гр. В. Преслав, обл. Шумен, на публично място- в Център за настаняване на деца от семеен тип, находящ се на административен адрес ул.“Симеон Велики“ №21, в съучастие като съизвършител с Н.О.С.с ЕГН ********** (адрес ***) и С.А.А.с ЕГН ********** (адрес ***), извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото- нанесени удари с шамари и юмруци по главата и тялото на В.С.М. от гр. В. Преслав, както и блъскане с ръце главата на същата върху стена на помещение в Дома, като при извършване на деянието бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си- престъпление по чл. 325, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

Деянието е извършено умишлено, при форма на вина пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 325, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 4  във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК във вр. чл. 54, ал. 1 от НК , на обвиняемия А.К.М. се налага наказание “Лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА

На основание чл. 69, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от ЕДНА година.

На основание чл.325, ал.1 НК се налага и кумулативно предвиденото наказание „Обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез обявяване на съобщение на видно място в сградата на Община В. Преслав.

ІІ. Страните приемат за безспорно установено и това, че обвиняемият А.К.М. на 04.08.2018г. в гр. В.Преслав, обл. Шумен, на публично място, а именно в Център за настаняване на деца от семеен тип, находящ се на административен адрес ул.“Симеон Велики“ №21, в съучастие и като съизвършител с Н.О.С.с ЕГН **********, с адрес *** и С.А.А.с ЕГН **********, с адрес ***, причинил лека телесна повреда на В.С.М. от гр. В. Преслав, изразяваща се в причинена на лицето болка (без разстройство на здравето), произтичаща от нанесени спрямо нея удари с отворена длан (шамар) и юмруци, деяние осъществено по хулигански подбуди- престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК

Деянието е извършено умишлено, при форма на вина- пряк умисъл

За горепосоченото деяние, на основание чл. 131, ал. 1, т. 12, пр.I  във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК във вр. с чл. 54, ал. 1 от НК на обвиняемия А.К.М. се налага наказание “Лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА

На основание чл. 69, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от ЕДНА година.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, на обвиняемия А.К.М. се определя общо наказание като се налага най- тежкото от тях, а именно наказание “Лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА

На основание чл. 69, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от ЕДНА година

На основание чл. 23, ал.2 от НК към определеното най- тежко наказание се присъединява наказанието „Обществено порицание“ за престъплението по чл.325, ал.1 от НК

От престъпленията няма причинени имуществени вреди.

Други условия:

Страните заявяват, че подписват настоящото споразумение при постигнато пълно и безусловно съгласие по неговите клаузи.

Обвиняемият А.К.М. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

На обвиняемия А.К.М. се възлагат направените по делото разноски в размер на 1/3 или сумата от 300, 21 лева.

 

Прокурор: Не поддържам внесеното споразумение.

Защитник: След като прокуратурата не го поддържа и ние не го поддържаме.

Обвиняем: Съгласен съм с казаното от адвоката ми.

 

Съдът с оглед изявленията на страните, че не поддържат подписаното споразумение, намира, че не е налице съгласуване на насрещните воли на обвинението и защитата по отношение задължителния предмет, очертан в чл. 381, ал. 5, т. 1- 6 от НПК като същността характеристика на споразумението и абсолютна предпоставка за одобрението му. С оглед изложеното съдът намира, че не са налице предпоставките за одобрение на споразумението, поради което и на основание чл. 382, ал. 8 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: №100/08.11.2019 г.

 

ОТКАЗВА одобрение на споразумение за частично решаване на делото по  ДП № 277/2018г. по описа на РУ гр. В. Преслав, пр. пр. 582/2018г. по описа на РП Велики Преслав, сключено между прокурор от РП Велики Преслав и адв. А.А.- назначен в хода на досъдебното производство защитник на обвиняемия А.К.М..*** за продължаване на досъдебното производство.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НОХД №309/2019 г. по описа на РС Велики Преслав.

Определението е окончателно.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:10 часа.

 

 

                                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                      

         СЕКРЕТАР: