Р Е Ш Е Н И Е

 

09.12.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2019                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 11 (единадесети) ноември                                                      Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Мюжгян Ахмедова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 468 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

В производството по настоящото дело съдът е сезиран с иск за развод поради разстройство на брака с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК, по който ищецът моли гражданският брак между страните да бъде прекратен без искане за произнасяне по въпроса за вината за разстройството на брака, с иска за развод, на основание чл. 322, ал. 2 от ГПК, са съединени: иск с правно основание чл. 56, ал. 1 от СК за предоставяне ползването на семейното жилище след развода на ищеца и иск с правно основание чл. 53 от СК за фамилното име на ответницата след развода. Исковете са предявени от М.В.М. с ЕГН ********** ***, адрес за призоваване гр. Шумен, ул. “Съединение“ №68, вх.2, ап.20 - Адвокатска кантора С.И. от ШАК, срещу К.Д.М. с ЕГН ********** с адрес ***.

Ответницата не е депозирала отговор на исковата молба в законния срок.

В хода на производството съпрузите представят писмено споразумение, относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК, обективирано в съдебния протокол и подписано от тях и молят съда да прекрати брака им по реда на чл. 50 от СК по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК.

Предвид заявеното от страните и на основание чл.321, ал.5 от ГПК, съдът е постановил преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.    

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото са приети като доказателства представените с исковата молба: удостоверение за граждански брак, издадено от Община Смядово, обл.Шумен, изд. въз основа на акт за граждански брак №007/28.06.1996 г. на Община Смядово, обл.Шумен, от което се установява, че страните са съпрузи от 28.06.1996 г. и съпругата е приела фамилното име на съпруга М.. Фамилното име на съпругата преди брака е било Спиридонова.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

На основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40.00 лева. От молителят е внесена държавна такса за образуване на делото в размер на 25.00 лв., поради което следва да бъде приспадната от окончателно определената такава и да бъде осъдена молителката да заплати остатъка от държавната такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 15.00 лв.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПРЕКРАТЯВА  сключения на 28.06.1996 г., с Акт за граждански брак №0007/27.06.1996 г., на Община Смядово, обл.Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК между  М.В.М. с ЕГН ********** *** и К.Д.М. с ЕГН ********** с настоящ адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между М.В.М. с ЕГН ********** *** и К.Д.М. с ЕГН ********** с настоящ адрес ***, споразумение по чл. 51 от СК както следва:

1. Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в гр. Смядово, обл. Шумен, ул. “Христо Смирненски“ № 13А, СЕ ПРЕДОСТАВЯ на молителя М.В.М. с ЕГН **********.

2. След прекратяване на брака съпругата К.Д.М. с ЕГН ********** ЗАПАЗВА фамилното си име  М..

3. След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

4. Молителите декларират, че отношенията относно движимите вещи, придобити по време на брака са уредени извънсъдебно от страните.

6. Разноските по делото остават за страните, така както са направени.

ОСЪЖДА К.Д. Спиридонова М. с ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 15.00 /петнадесет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Районен съдия: