Р Е Ш Е Н И Е

 

31.12.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2019                             Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                            трети  състав

На 20 (двадесети) декември                                                                  Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                             Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 622 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 16г, ал. 1 вр. чл. 16в от Закона за социалното подпомагане.

            Предявено е искане с правно основание чл. 16г, ал. 1 вр. чл. 16б, ал. 1, пр. 2 от Закона за социалното подпомагане.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Две могили е депозирал искане за прекратяване на дългосрочното настаняване в социална услуга в общността от резидентен тип на пълнолетната, поставена под пълно запрещение К.Х.Р. въз основа на писмено декларирано желание от лицето и становище с такова съдържание на настойника. Излага, че лицето е настанено по съдебен ред в Защитено жилище за лица с умствена изостаналост с. Могилино, обл. Русе за предоставяне на социална услуга в общността от резидентен тип, на основание чл. 16в от ЗСП, за срок от три години, считано от 10.12.2018 година. Същата била поставена под пълно запрещение през 1994 г., като за неин настойник понастоящем била определена Е.М.Г.. С Решение на Общинският съвет – Две могили от 22.02.2019 г., описаната услуга била закрита с определен срок – 31.10.2019 г. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане”, моли съда да постанови решение, по силата на което настаняването на К.Х.Р. в социална услуга в общността от резидентен тип – ЗЖЛУИ с. Могилино, обл. Русе да бъде прекратено.

            Молителят не се представлява в съдебно заседание. В писмено становище, поддържа искането си.

            Настойникът Е.Г. счита, че искането е основателно. Прекратяването на настаняването на Р., така както е поискано, било изцяло в неин интерес, поради което искането на Д„СП” общ. Две могили следвало да бъде уважено. Понастоящем поднастойната й била настанена дългосрочно в ЦНСТПЛУИ с. Веселиново, общ. Смядово.

            Лицето, чието прекратяване на настаняването в социална услуга е предмета на настоящото производство, заявява, че желае да напусне защитеното жилище, за да заживее в самостоятелна семейна среда.

            Заинтересованото лице – Защитено жилище за лица с умствена изостаналост с. Могилино, не взема становище по направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Видно от приложеното решение от 16.11.1994 г., постановено по гр.д. № 806/1994 г. по описа на Окръжен съд – Велико Търново, влязло в сила на 05.12.1994 г. е, че К.Х.Р. била поставена под пълно запрещение. Съдът констатира от заповед № 500/08.08.2019 г., изд. от Органа по настойничество и попечителство в Община Смядово, че настойник на същата е Е.М.Г.. Въз основа на решение № 249/19.11.2018 г., постановено по гр.д. № 1100/2018 г. по описа на Районен съд – Бяла, влязло в сила на 10.12.2018 г., К.Р., на основание чл. 16в от ЗСП, била настанена за предоставяне на социална услуга в общността от резидентен тип в Защитено жилище за лица с умствена изостаналост с. Могилино. От приложените по настоящото дело материали по гр.д. № 249/2019 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав се установява, че с решение по същото дело, влязло в сила на 23.10.2019 г., НАСТАНЯВА К.Х.Р. е настанена дългосрочно в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен – за срок от 3 години, считано от 23.10.2019 година.

            При така установеното от фактическа страна, съдът приема от правна страна следното:

            Искането се явява основателно.

            В разпоредбите на чл. 16г вр. чл. 16б и чл. 16в от ЗСП се съдържа уредбата на процедурата и материалноправните предпоставки за прекратяване на настаняването на пълнолетни лица, поставени под пълно запрещение, в специализирани институции и ползване на социални услуги в общността от резидентен тип – при наличието на писмено декларирано желание на лицето и на становище на настойника му. В охранителните производства от този вид съдът следва да следи служебно за наличието на интерес на лицето, ползващо конкретната социална услуга, преценен чрез съобразяване на целта на закона и начина на постигането й. Спрямо процесната хипотеза съдът следва да съобрази целта на закона, посочена в чл. 1, ал. 2, т. 3 от ЗСП – гарантиране на правото на лицето да получава социална услуга за социално включване по начин, запазващ човешкото му достойнство и въз основа на приложени индивидуален подход и комплексна оценка на потребностите (чл. 1 ал. 3 от ЗСП), разработени от мултидисциплинарен екип (чл. 16, ал. 5 от ЗСП).

            В процесния случай, с оглед съвкупната оценка на събраните по делото доказателства, съдът приема, че прекратяването на настаняването на К.Х.Р. в ЗЖЛУИ с. Могилино съответства в пълна степен на установената нейна актуална конкретна степен на самостоятелност за живот в семейна среда. Отпаднала е възможността подкрепата чрез предоставяне на социална услуга в общността да продължи да се осъществява в ЗЖЛУИ с. Могилино. Едновременно с това, понастоящем Р. е настанена в друга общност от резидентен тип. Налице е и писмено становище на настойника в тази насока.

            Ето защо, съдът намира, че настаняването по съдебен ред на К.Х.Р. в Защитено жилище за лица с умствена изостаналост с. Могилино за предоставяне на социална услуга в общността от резидентен тип, следва да бъде прекратено.

            На основание чл. 16г, ал. 1 вр. чл. 16в, ал. 5 от ЗСП, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 16г, ал. 1 вр. чл. 16в, ал. 5 вр. чл. 16б, ал. 1, пр. 2 от Закона за социално подпомагане, ПРЕКРАТЯВА НАСТАНЯВАНЕТО с решение № 249/19.11.2018 г., постановено по гр.д. № 1100/2018 г. по описа на Районен съд – Бяла, на поставената под пълно запрещение К.Х.Р. с ЕГН **********, с настоящ адрес: ***, представлявана от настойника Е.М.Г. с ЕГН ********** ***, в социална услуга в общността от резидентен тип – Защитено жилище за лица с умствена изостаналост с. Могилино, общ. Две могили, обл. Русе.

            На основание чл. 16г, ал. 1 вр. чл. 16в, ал. 5 от ЗСП, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Две могили – за незабавно изпълнение по административен ред, на основание чл. 16г, ал. 8 вр. 16в, ал. 5 от ЗСП.

            Решението, на основание чл. 16г, ал. 7 вр. чл. 16в, ал. 8 от ЗСП, може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд, в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския и здравния статус на поставеното под пълно запрещение лице, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                                  Районен съдия: