Р Е Ш Е Н И Е

 

31.12.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                 Година 2018                   Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                трети състав

На 23 (двадесет и трети) декември                                            Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 766 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 30 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав депозира искане за прекратяване на настаняването извън семейството на децата Найден Емилиев Ангелов и Снежа Емилиева А.. Излага, че същите били настанени в Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ЦНСТДБУ) гр. Велики Преслав с решение по гр.д. № 805/2017 г. по описа на ВПРС, за срок от две години. След извършване на проучване било установено, че майката на децата – Е.А.М. и биологичният им баща С.М. Георгиев подобрило хигиенно-битовите условия в дома си, при което Найден и Снежа могат да бъдат реинтегрирани в семейството си. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати настаняването на децата Найден Емилиев Ангелов и Снежа Емилиева А. извън семейството – в Ц.г.В.П. поради отпадане на основанието.

            Заинтересованото лице – родител на децата – Е.М. изразява съгласие с направеното искане.

            Заинтересованото лице – ЦНСТДМБУ гр. Велики Преслав не изразява становище по направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложените удостоверения за раждане от *** ***. Преслав въз основа на актове за раждане №№ 1250 и 1251/23.10.2006 г., съставени от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че Е.А.М. е майка на децата Найден и Снежа, родени на *** г., а бащата на същите е неизвестен. По силата на съдебно решение № 6/10.01.2018 г., постановено по гр. д. № 805/2017 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 24.01.2018 г., децата Найден и Снежа, на осн. чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, т. 3 от ЗЗакрД, били настанени за отглеждане в Център за настаняване от семеен тип гр. Велики Преслав за срок от две години. От представените заповеди №№ ЗД/Д-Н-ВП-045 и ЗД/Д-Н-ВП-046/13.09.2019 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. В. Преслав е видно, че на осн. чл. 30, ал. 2 от ЗЗакрД, е временно прекратено настаняването извън семейството на децата Найден и Снежа. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че децата били отглеждани в многодетното семейство на Е.М. и С.М. ***, които били с нисък социален статус. Всички деца в семейството многократно били настанявани извън него и впоследствие – реинтегрирани обратно. След извършено проучване, понастоящем било установено, че хигиенно-битовите условия в жилището били подобрени. Съществувала и силна емоционална връзка между децата и родителите.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява основателно. Установи се, че по реда на чл. 28 от ЗЗакрД децата Снежа и Найден били настанени извън семейството – в ЦНСТ (понастоящем – ЦНСТДМБУ) гр. В. Преслав. Доказа се, че понастоящем майката на децата и съжителят й са в състояние да полагат грижите по тяхното отглеждане и възпитание, както и че оставането им в семейството е изцяло в техен интерес.

            Ето защо, като констатира, че е отпаднало основанието за настаняване на децата извън семейството, поради което са осъществени предпоставките по чл. 29, т. 6 от ЗЗакрД. Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на непълнолетните деца е да бъде прекратено настаняването им за отглеждане в социална услуга – резидентен тип при Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания гр. Велики Преслав.

            На основание чл. 30, ал. 3 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, преписи от същото следва да се изпратят на Община Велики Преслав – за съответни вписвания на постановеното прекратяване на настаняването в регистрите на населението.

            Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

            На основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето, ПРЕКРАТЯВА НАСТАНЯВАНЕТО за отглеждане в социална услуга – резидентен тип при Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания гр. Велики Преслав, постановено с решение № 6/10.01.2018 г. по гр. д. № 805/2017 г. по описа на ВПРС, на децата СНЕЖА ЕМИЛИЕВА А. с ЕГН ********** и НАЙДЕН ЕМИЛИЕВ АНГЕЛОВ с ЕГН **********, родени на *** г. в гр. Шумен от майка Е.А.М. с ЕГН ********** *** и баща – неизвестен.

            ДОПУСКА предварително изпълнение на решението, на основание чл. 30, ал. 3 от Закона за закрила на детето.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение, на основание чл. 30, ал. 4 вр. ал. 3 от Закона за закрила на детето.

            Решението, на основание чл. 30, ал. 3 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в двуседмичен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Велики Преслав – за съответни на постановеното прекратяване на настаняването вписвания в регистрите на населението.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на децата, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                                       Районен съдия: