Р Е Ш Е Н И Е

 

31.12.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2018                     Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                трети състав

На 23 (двадесет и трети) декември                                            Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 768 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 30 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав депозира искане за прекратяване на настаняването извън семейството на детето В. Самуилова М.. Излага, че същото било настанено в Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ЦНСТДМБУ) гр. Велики Преслав с решение по гр.д. № 805/2017 г. по описа на ВПРС, за срок от две години. След извършване на проучване било установено, че родителите на детето – Е. Ангелова М. и С.М. Георгиев подобрили хигиенно-битовите условия в дома си, при което В. може да бъде реинтегрирана в семейството си. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати настаняването на детето В. Самуилова М. извън семейството – в ЦНСТДМБУ гр. Велики Преслав, поради отпадане на основанието.

            Заинтересованото лице – родител на детето – Е.М. изразява съгласие с направеното искане.

            Заинтересованото лице – ЦНСТДМБУ гр. Велики Преслав не изразява становище по направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 118/20.06.2005 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав е, че Е. Ангелова М. и С.М.М. са родители на детето В., родена на *** година. По силата на съдебно решение № 6/10.01.2018 г., постановено по гр. д. № 805/2017 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 24.01.2018 г., детето В., на осн. чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, т. 3 от ЗЗакрД, било настанено за отглеждане в Център за настаняване от семеен тип гр. Велики Преслав за срок от две години. От представената Заповед № ЗД/Д-Н-ВП-048/13.09.2019 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. В. Преслав е видно, че на осн. чл. 30, ал. 2 от ЗЗакрД, е временно прекратено настаняването извън семейството на детето В.. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че детето било отглеждано в многодетното семейство на Е.М. и С.М. ***, които били с нисък социален статус. Всички деца в семейството многократно били настанявани извън него и впоследствие – реинтегрирани обратно. След извършено проучване, понастоящем било установено, че хигиенно-битовите условия в жилището били подобрени. Съществувала и силна емоционална връзка между децата и родителите.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява основателно. Установи се, че по реда на чл. 28 от ЗЗакрД детето В. било настанено извън семейството – в ЦНСТ (понастоящем – ЦНСТДМБУ) гр. В. Преслав. Доказа се, че понастоящем родителите на детето са в състояние да полагат грижите по неговото отглеждане и възпитание, както и че оставането му в семейството е изцяло в негов интерес.

            Ето защо, като констатира, че е отпаднало основанието за настаняване на детето извън семейството, поради което са осъществени предпоставките по чл. 29, т. 6 от ЗЗакрД. Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на непълнолетното дете е да бъде прекратено настаняването му за отглеждане в социална услуга – резидентен тип при Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания гр. Велики Преслав.

            На основание чл. 30, ал. 3 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, преписи от същото следва да се изпратят на Община Велики Преслав – за съответно вписване на постановеното прекратяване на настаняването в регистрите на населението.

            Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

            На основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето, ПРЕКРАТЯВА НАСТАНЯВАНЕТО за отглеждане в социална услуга – резидентен тип при Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания гр. Велики Преслав, постановено с решение № 6/10.01.2018 г. по гр. д. № 805/2017 г. по описа на ВПРС, на детето В. САМУИЛОВА М. с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Велики Преслав от майка Е. Ангелова М. с ЕГН ********** и баща – С.М.М. с ЕГН **********,***.

            ДОПУСКА предварително изпълнение на решението, на основание чл. 30, ал. 3 от Закона за закрила на детето.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение, на основание чл. 30, ал. 4 вр. ал. 3 от Закона за закрила на детето.

            Решението, на основание чл. 30, ал. 3 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в двуседмичен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Велики Преслав – за съответно на постановеното прекратяване на настаняването вписване в регистрите на населението.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на детето, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                                       Районен съдия: