Р Е Ш Е Н И Е

 

 31.12.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2019                       Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                    трети  състав

На 23 (двадесет и трети) декември                                              Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                      Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 813 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав е депозирал искане за настаняване извън семейството на детето С.И.С.. Излага, че детето било отглеждано от родителите си, но на 02.10.2019 г. майката на същото – Е.И.починала. От друга страна, бащата на детето И.С.С. не бил в състояние да се справи сам с отглеждането на детето. През последните месеци, Севдие била отглеждана в семейството на своята леля – Н.Ф.Ш. ***, която заедно със съпруга си Н.А.А. осигурила нормални условия за детето. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което детето Севдие Сашева да бъде настанено извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД, в дома на техните роднини Н.Ф.Ш. и Н.А.А., за срок до навършване на пълнолетие от детето.

            Бащата на детето И.С. изразява съгласие с направеното искане.

            Заинтересованите лица – Н.Ш. и Н.А. заявяват, че са съгласни детето да бъде настанено в семейството им.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

     Видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 0693/02.06.2011 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че Е.М.И.и И.С.С. са родители на детето Севдие, родена на *** година. Съдът констатира от приложеното препис-извлечение от акт за смърт № 1057/03.10.2019 г., съст. от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен, че Е.И.починала на 02.10.2019 година. От представената заповед № 3Д/Д-Н-ВП-052/11.10.2019 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето Севдие е временно настанено по административен ред в семейството на роднините му Н.Ф.Ш. и Н.А. ***. В приложеният социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че детето било отглеждано от родителите си, като бащата на същото полагал труд като пастир в обл. В. Търново. Пред последните месеци същият трайно се завърнал в с. Бяла река, тъй като майката на Севдие страдала от онкологично заболяване. Е.И.починала на 02.10.2019 г., като оттогава детето било в дома на своята леля Н.Ш. и съжителят й Н.А., които подпомагали майката през последните месеци от живота й. От друга страна, И.С. не бил в състояние да полага сам грижите за отглеждането и възпитанието на Севдие.

            При така установеното от фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

            Искането се явява основателно.

            Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25, ал. 1 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че майката на детето Севдие починала, а бащата се намира в трайна невъзможност да го отглежда.

            От друга страна, роднината й Н.Ш. и лицето, с което съжителства на съпружески начала Н.А. осигурили на детето спокойна среда и добри условия за отглеждането му, поради което детето Севдие следва да бъде настанено в семейството на техните роднини Н.Ш. и Н.А., за срок за срок от три години, считано от влизане на решението в сила.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община Върбица за съответно вписване на постановените настанявания в регистъра на населението.

            Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА детето С.И.С. с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Шумен от майка Е.М.И.с ЕГН ********** и баща – И.С.С. с ЕГН **********, в семейството на роднини – Н.Ф.Ш. с ЕГН ********** и Н.А.А. с ЕГН **********,***, за срок от ТРИ години, считано от влизане в сила на настоящото решение..

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Върбица – за съответно на постановеното настаняване вписване в регистъра на населението.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на детето, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                       Районен съдия: