Р Е Ш Е Н И Е

 

06.12.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2019               Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд Велики Преслав                                                                   първи състав

На 18 (осемнадесети) ноември                                                               Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Ненка Цветанкова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Н. Цветанкова

гражданско дело номер 825 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 330 ГПК, вр. чл. 50- 51 СК.

Образувано е по молба на съпрузите С.Я.Й., ЕГН ********** и А.А.И., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес ***, с правно основание чл. 50 СК, за развод по взаимно съгласие и одобряване на постигнато между страните споразумение по чл. 51 СК.

В депозираната молба, уточнена в съдебно заседание, молителите излагат, че са сключили граждански брак на 25.06.2014г. в гр. С., който брак е първи по ред и за двамата. От съвместното си съжителство преди сключването на брака имат две родени деца- А., роден на ***г. и Е., родена на ***г. Сочат, че бракът им е лишен от съдържание и липсва перспектива за по- нататъшното му продължаване. От края на 2018г. са фактически разделени и заздравяването на брачната връзка е невъзможно. Излагат също, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод и със споразумение са уредили всички отношения помежду си за след развода. Поради горното, молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака им по взаимно съгласие и утвърди постигнатото между тях споразумение по чл. 51 от СК, приложено към молбата.

В съдебно заседание страните се явяват лично и потвърждават сериозното си и непоколебимо решение за прекратяване на брака, поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие и утвърждаване на постигнатото между тях споразумение.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

От представеното по делото в оригинал Удостоверение за сключен граждански брак №0000000005, издадено въз основа на Акт за сключен граждански брак №0005/25.06.2014г. от длъжностно лице по гражданско състояние при Община С. се изяснява, че молителите са сключили брак на посочената дата, за което е съставен Акт за сключен граждански брак №0005/25.06.2014г., издаден от Община С.. Видно от същото съпругата С.Я.Й. не е приела фамилното име на съпруга си и е запазила предбрачното си фамилно име „Й.“. От приложените по делото копия на Удостоверение за раждане №501049, издадено въз основа на Акт за раждане №161 от 11.02.2002г. от Община Шумен и Удостоверение за раждане №110207, издадено въз основа на Акт за раждане №0207 от 14.02.2011г. от Община Шумен, се установява, че родители на децата А. А. А., роден на ***г., ЕГН ********** и Е. А.а А.ова, родена на ***г., ЕГН ********** са молителите С.Я.Й., ЕГН ********** и А.А.И., ЕГН **********.

Приети като доказателство по делото са копия на Договор за наем на общински жилищен имот от 01.04.2008г. и Допълнително споразумение от 01.08.2019г. към Договор за отдаване под наем на общински жилищен имот, сключен на 01.04.2008г., от които се установява, че Община С. в качеството на наемодател е предоставила на молителката С.Й. в качеството на наемател възмездно за временно ползване следния общински жилищен имот- частна общинска собственост: едностайно жилище, състоящо се от стая, кухня и сервизни помещения, находящо се на адрес гр. С., ул. “Р.П.“ №23, вх.4, ет.5, ап.64.

По делото е представен и приет като писмено доказателство социален доклад, изготвен от Дирекция „Социално подпомагане“- Велики Преслав, в който се излага становище, че децата са привързани и към двамата си родители, няма пречка и в контактите с роднините си. Налице е родителско сътрудничество по въпросите, свързани с развитието, потребностите, възпитанието и издръжката на децата. Във връзка с развода родителите са постигнали споразумение помежду си относно упражняването на родителските права, местоживеенето на децата, плащането на издръжка, режима на лични контакти, което да защити интересите на децата А. и Е..

Съдът като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че съгласието им за прекратяване на съществуващия между тях брак е сериозно, взаимно и непоколебимо и като прецени, че постигнатото споразумение по чл. 51 от СК е пълно, съдържа постигнато съгласие между съпрузите по всички въпроси, посочени в цитираната разпоредба, отговаря на изискванията на закона и морала, защитава интересите на децата, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена като бракът между страните следва да бъде прекратен предвид сериозното им, взаимно и непоколебимо съгласие, без да се издирват мотивите за това, като следва да бъде и утвърдено постигнатото споразумение по чл. 51, ал. 1 СК.

С оглед изхода на делото молителите дължат заплащане на окончателна държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40 лв., съгласно чл. 6, т. 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, която следва да бъде заплатена от тях по равно, т.е. по 20 лв. от всеки от молителите. Съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК по дело за развод, включително по взаимно съгласие, когато страните постигнат споразумение относно издръжката, се събира такса в размер на 2% върху тригодишните платежи при споразумение за издръжка. Молителят А.А.И. следва да заплати държавна такса върху определения размер на издръжката за децата, както следва: 122, 40 лева дължима държавна такса, определена въз основа стойността на тригодишните платежи по отношение издръжката на детето А. А. А.- 6120, 00 лева и 108, 00 лева дължима държавна такса, определена въз основа стойността на тригодишните платежи по отношение издръжката на детето Е. А.а А.ова- 5400, 00 лева или общо в размер на 230, 40 лева.

Воден от изложеното и на основание чл. 330, ал. 3 ГПК, съдът

           

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 25.06.2014г. с Акт за сключен граждански брак №0005/25.06.2014г. на Община С. ГРАЖДАНСКИ БРАК между С.Я.Й., ЕГН ********** и А.А.И., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес *** ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ на основание чл. 50 СК.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.Я.Й., ЕГН ********** и А.А.И., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес ***, споразумение по чл. 51 от СК,  както следва:

УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на непълнолетното дете А. А. А., роден на ***г., ЕГН ********** и по отношение на малолетното дете Е. А.а А.ова, родена на ***г., ЕГН ********** се предоставят на майката С.Я.Й. ЕГН **********.

На непълнолетното дете А. А. А., роден на ***г., ЕГН ********** и на малолетното дете Е. А.а А.ова, родена на ***г., ЕГН ********** СЕ ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето да бъде при майката С.Я.Й., ЕГН **********, към настоящия момент на адрес гр. С., ул.“ Р.П.“ №23, вх. 4, ет. 5, ап. 64.

На бащата А.А.И. с ЕГН **********, СЕ ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ с децата А. А. А. с ЕГН ********** и Е. А.а А.ова с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца от 09:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с преспиване, пет дни през пролетната и пет дни през Коледна и Новогодишна ваканции, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

ЗАДЪЛЖАВА бащата А.А.И. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАЩА на непълнолетното си дете А. А. А. с ЕГН **********, действащо със съгласието на своята майка и законен представител С.Я.Й. с ЕГН **********, ИЗДРЪЖКА в размер на 170, 00 лв. /сто и седемедесет лева/ месечно с падеж до 25- то число на текущия месец, считано от влизане в сила на решението, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване.

ЗАДЪЛЖАВА бащата А.А.И. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАЩА на малолетното си дете Е. А.а А.ова с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител С.Я.Й. с ЕГН **********, ИЗДРЪЖКА в размер на 150, 00 лв. /сто и петдесет лева/ месечно с падеж до 25- то число на текущия месец, считано от влизане в сила на решението, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване.

Ползването на семейното жилище на страните, находящо се в гр. С., ул. “Р.П.“ №23, вх. 4, ет. 5, ап. 64, собственост на Община С., след прекратяване на брака СЕ ПРЕДОСТАВЯ на молителката С.Я.Й. с ЕГН ********** и децата А. А. А. и Е. А.а А.ова като съпругът е напуснал семейното жилище и няма претенции по отношение на ползването му.

След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

След прекратяване на брака молителката С.Я.Й. с ЕГН ********** ще продължи да носи предбрачното си фамилно име Й., тъй като не е приела фамилното име на съпруга.

Съпрузите С.Я.Й. с ЕГН ********** и А.А.И. с ЕГН ********** декларират, че нямат недвижими имоти, МПС и ценности, които да попадат под режим на съпружеска имуществена общност.

Придобитите по време на брака движими вещи, представляващи обикновена покъщнина /мебели, кухненски уреди, техника/ съпрузите С.Я.Й. с ЕГН ********** и А.А.И. с ЕГН ********** са поделили извънсъдебно помежду си, като съпрузите декларират, че по този начин окончателно са уредили отношенията си по повод делбата на покъщнината и нямат претенции от имуществен характер.

Съпрузите С.Я.Й. с ЕГН ********** и А.А.И. с ЕГН ********** декларират, че по време на брака не са придобивали със съвместен принос парични влогове и/или застраховки и всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

Съпрузите С.Я.Й. с ЕГН ********** и А.А.И. с ЕГН ********** декларират, че не притежават акции, облигации, ценни книжа и дялове от и в търговски дружества.

Съпрузите заявяват, че във връзка с прекратяването на брака окончателните държавни такси се поемат по равно, а разноските остават така, както са ги направили.

ОСЪЖДА С.Я.Й., ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Велики Преслав, държавна такса в размер на 20 лв. (двадесет лева), съгласно  чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА А.А.И., ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Велики Преслав, държавна такса в размер на 20 лв. (двадесет лева), съгласно  чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА А.А.И., ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Велики Преслав, държавна такса в размер на 230, 40 лв. (двеста и тридесет лева и четиридесет стотинки), представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване на основание чл. 330, ал. 5 ГПК                                                                       

 

                                                                      

                                                                                              Районен съдия: