Р Е Ш Е Н И Е

 

 31.12.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2019                       Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                    трети  състав

На 23 (двадесет и трети) декември                                              Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                      Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 843 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав е депозирал искане за настаняване извън семейството на децата Е.Е.А. и А.Е.А.. Излага, че родители на същите са М.А.Е. и Е.А.К.. Майката на децата се дезинтересирала от тях от най-ранната им възраст, а наскоро и баща им напуснал жилището, което обитавали. От ранна детска възраст, а отскоро и изцяло, двете деца били отглеждани от своята баба – А.М.К. ***. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което децата Е.А. и А. А. да бъдат настанени извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД, в дома на тяхната роднина А.К., за срок до навършване на пълнолетие от всяко от децата.

            Родителите на децата М.Е. и Е.К. не се явяват в съдебно заседание и не вземат становище по направеното искане.

            Заинтересованото лице – А.К. заявява, че е съгласна децата да бъдат настанени в семейството й.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

     Видно от приложените удостоверения за раждане от *** ***. Преслав въз основа на актове за раждане №№ 1378/20.12.2004 г. и 507/14.05.2003 г., съставени от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен е, че М.А.Е. и Е.А.К. са родители на децатаЕ., роден на *** г. и на А., роден на *** година. От представените заповеди №№ 3Д/Д-Н-ВП-054/31.10.2019 г. и 3Д/Д-Н-ВП-055/31.10.2019 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, всяко от децата Е.и А. е временно настанено по административен ред в семейството на роднината им А.М.К. ***. В приложените социални доклади, изготвени от социален работник при дирекцията относно всяко от децата се посочва, че майката на децата напуснала семейното жилище през 2013 г. и оттогава напълно се дезинтересирала от тях. Бащата на децата често пребивавал в затвора, а отпреди няколко месеца заживял с жена в с. Прилеп, обл. Бургас. През целия им живот, Е.и А. били отглеждани от своята баба. Същата обитавала къща в с. Златар. Е.посещавал редовно учебни занятия, а А. преустановил обучението си.

            Изслушани в съдебно заседание по реда на чл. 15 от ЗЗакрД, съответно 15-годишното дете Е.и 16-годишното дете А. изразяват желание да живеят в дома на своята баба в с. Златар.

            При така установеното от фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

            Искането се явява основателно.

            Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25, ал. 1 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че родителите на всяко от децата Е.и А., без основателна причина трайно не полагат грижи за тях.

            От друга страна, роднината им е осигурила добри условия за отглеждането им, поради което всяко от децата Е.и А. следва да бъде настанено в семейството на тяхната роднина (възходяща от втора степен по права линия) А.К., за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община В. Преслав за съответно вписване на постановените настанявания в регистъра на населението.

            Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА всяко от децата Е.Е.А. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Шумен от майка М.А.Е. с ЕГН ********** и баща – Е.А.К. с ЕГН ********** и А.Е.А. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Шумен от майка М.А.Е. с ЕГН ********** и баща – Е.А.К. с ЕГН **********, в семейството на роднина – А.М.К. с ЕГН ********** ***, общ. Велики Преслав, обл. Шумен, ул. „С.” № 8, за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община В. Преслав – за съответно на постановените настанявания вписвания в регистъра на населението.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на децата, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                       Районен съдия: