Р Е Ш Е Н И Е

 

31.12.2019 год.

 

Номер 102                                               Година 2019                   Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                  трети  състав

На 26 (двадесет и шести) август                                                  Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                 Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

административно-наказателно дело номер 387 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба, подадена от Д.Г.П. с ЕГН ********** срещу наказателно постановление № 18-0323-000832 от 19.09.2018 г., издадено от началника на РУ гр. В. Преслав.

            Жалбоподателят счита, че не е извършил вмененото му нарушение. Оспорва фактическите твърдения в АУАН. Освен това, счита, че му е наложено наказание по текст от ЗДвП, който е неприложим в случая. Предвид изложеното се иска от съда наказателното постановление да бъде отменено изцяло като незаконосъобразно.

            В съдебно заседание жалбоподателят поддържа жалбата.

            В съпроводителното писмо по чл. 60, ал. 2 от ЗАНН, въззиваемата страна моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

            Видно от материалите по приложената по делото административнонаказателна преписка, на 14.09.2018 г. полицай П.Г.П. – младши автоконтрольор в РУ гр. В. Преслав съставил акт за установяване на административно нарушение серия Д бл.№ 093497/14.09.2018 г. срещу Д.Г.П. с ЕГН ********** ***, за това, че „на 14.09.2018 г. в 13,35 ч, в с. ***, ул. „***“ до дом № 25, като водач на собственото си домашно куче (ротвайлер) не го направлява непрекъснато, така че да не създава опасност за другите участници в движението, вследствие синджира му се къса, кучето изскача внезапно на пътното платно и го блъска движещия се по пътя товарен автомобил Нисан Х Трейл с рег. № ***, собственост на „***“ ЕООД гр. ***, управляван от Г.Г.Д.с ЕГН **********, с което Д.П. става причина за ПТП с материални щети, с което нарушил чл. 106 от ЗДвП.”

            На основание така съставения акт е издадено и атакуваното наказателно постановление № 18-0323-000832 от 19.09.2018 г., с което на Д.П. е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв., на осн. чл. 184, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, за това, че на 14.09.2018 г. в 13,35 ч, в с. ***, ул. „***“ до дом № 25, като водач на собственото си домашно куче (ротвайлер) не го направлява непрекъснато, така че да не създава опсаност за другите участници в движението, вследствие синджира му се къса, кучето изскача внезапно на пътното платно и го блъска движещия се по пътя товарен автомобил Нисан Х Трейл с рег. № ***, собственост на „***“ ЕООД гр. ***, управляван от Г.Г.Д.с ЕГН **********, с което Д.П. става причина за ПТП с материални щети, с което нарушил чл. 106 от ЗДвП.

            Жалбоподателят оспорва фактическите констатации, изложени в акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление.

            Съдът, като обсъди материалите по приложената административнонаказателна преписка и събраните по нея, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства – свидетелските показания на П.П. (актосъставител) и П.Д. (свидетел по акта), установи от фактическа страна следното:

            На 14.09.2018 г. Д.Г.П., заедно с двете си ненавършили пълнолетие деца се движили по тротоар на ул. „***“ в с. ***, обл. ***. Жалбоподателят водил на повод (метална верига) и домашно отглежданото от семейството му куче порода Ротвайлер. Около 13,35 часа групата преминавала край дом № 25, като в този момент по улицата се приближил товарен автомобил марка „Нисан Х Трейл“ с рег. № ***, управляван от Г.Г.Д.. Кучето внезапно се спуснало срещу автомобила, при което поводната верига се скъсала и превозното средство ударило животното.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата:

            Последната е подадена от надлежно легитимирано лице, спрямо което е издадено атакуваното НП и в установения от закона 7-дневен срок от връчването на НП. Ето защо жалбата е допустима.

            Относно основателността на жалбата:

            Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА. В тази насока, съдът взе предвид следното:

            При съставянето на акта за установяване на административно нарушение и издаването на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на административно наказателно-процесуалните правила, които да налагат отмяна на последното.

            Административно-наказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана за извършено нарушение по чл. 106 от ЗДвП. Съгласно цитираната разпоредба, водачите на пътни превозни средства с животинска тяга, на животни или на стада трябва непрекъснато да направляват животните, така че да не създават пречки и опасности за движението, и да не ги оставят без надзор в обхвата на пътя. В случая, безспорно жалбоподателят е бил водач на животно. Според настоящият състав обаче, същият не е оставил кучето си без надзор. Напротив, самият административнонаказващ орган приема, че П. направлявал животното чрез метална верига, тоест, осъществявал е надзор. Непосредствена причина за настъпилото ПТП е скъсване на тази верига – обстоятелство, за което не може да се търси отговорност от жалбоподателя, доколкото по преписката не са налице данни, че това скъсване е в резултат на различни от случайността обстоятелства. Предвид горното, съдът счита, че Д.П. не е осъществил от обективна и субективна страна състава на нарушението по чл. 106 от ЗДвП.

            Независимо от горното, следва да се отбележи, че дори и да бъде установено извършено от жалбоподателя административно нарушение по цитирания текст, то наказанието, което следва да му бъде наложено е следвало да бъде на основание чл. 185 от ЗДвП, а не на основание чл. 184, ал. 5 вр. ал. 1, т. 1 от ЗДвП.

            Предвид гореизложеното, съдът счита, че административнонаказващият орган неправилно е наложил на жалбоподателя наказание на осн. чл. 184, ал. 5 вр. ал. 1, т. 1 от ЗДвП.

            По изложените съображения съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено изцяло, като неправилно.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

                                                           Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕПРАВИЛНО наказателно постановление18-0323-000832 от 19.09.2018 г., издадено от Р.С.С– Началник на РУ гр. Велики Преслав в ОДМВР - ***, въз основа на акт за установяване на административно нарушение серия Д бл.№ 093497/14.09.2018 г., съставен от полицай П.Г.П. – младши автоконтрольор в РУ гр. В. Преслав, с което на Д.Г.П. с ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение на чл. 106 от Закона за движението по пътищата и на основание чл. 184, ал. 5 вр. ал. 1, т. 1 от ЗДвП, е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 100 лв. (сто лева).

            На основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, решението може да се обжалва с касационна жалба, пред Административен съд – ***, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

 

                                                                                              Районен съдия: