За гражданите Насрочени дела Свършени дела! Декларации  
 

Home
За съда
Съдебен район
Новини,съобщения,обяви
Карта на съда
Обявления на ДСИ
Съдебни зали
Съдии
Служби
Свършени дела
Полезни връзки
Често задавани въпроси
Годишни доклади
Вътрешни правила
Резултати от проверки
За контакт
За гр. В. Преслав
Regional Court-Eglish

 

 

 

Велики Преслав е град в Североизточна България. Той се намира в Област Шумен и е в близост до град Шумен. Градът е трети по големина в областта след Шумен и Нови Пазар и е административен център на Община Велики Преслав.

 

 

 

 История

 

Велики Преслав е втората българска столица (от 893 до 969 или 971 г.). През 971 г. е превзет и ограбен от византийците. През XI-XII в., в периода на византийското владичество след въстанието на Асен и Петър (1185-1187) е отново крепост. Градът е възникнал през първата половина на IX век по време на управлението на хан Омуртаг като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. Цар Симеон I премества столицата на Първото българско царство във Велики Преслав, разположен на 30 км от старата столица Плиска. Той го превръща в най-красивия на север от Стара планина и един от най-величествените градове на цяла Югоизточна Европа (епохата на “Златния век").

Културни и природни забележителности

Националният историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети. Музеят е основан на 26 октомври 1906 г. по инициатива на Йордан Господинов и местното Археологическо дружество „Тича“. Сградата, в която се намира днес, е завършена през 1981 г. Музеят съхранява над 35 хиляди предмета, около 1700 от които са изложени за посетителите. Резерватът „Велики Преслав“ е сред Стоте национални туристически обекта.

Етнографска къща - сграда от XVIII-XIX век, запазена в автентичен вид. В нея се представят обичаи от региона, има етнографска сбирка. Църква "Св. Архангел Михаил", построена преди 95 години. Тя е единствената църква в Североизточна България със стенописи - дело на проф. Николай Ростовцев и неговите ученици. Църква "Св. апостоли Петър и Павел" - възрожденска църква, построена по времето на султан Махмуд II през 1808-1839 г. Храм-паметник "Св. Кирил и Методий", построен в чест на 1000-годишнината от Симеоновата епоха.

 

 
 
   

Copyright © 2010 REGIONAL COURT Veliki Preslav;   webmaster*©2010 РАЙОНЕН СЪД гр. "Велики Преслав" 9850, ул. "Борис Спиров" № 80