За гражданите Насрочени дела Свършени дела! Декларации  
 

Home
За съда
Съдебен район
Новини,съобщения,обяви
Карта на съда
Обявления на ДСИ
Съдебни зали
Съдии
Служби
Свършени дела
Полезни връзки
Предложения/Оплаквания
Годишни доклади
Вътрешни правила
Резултати от проверки
За контакт
За гр. В. Преслав
Regional Court-Eglish

 

 

 

Велики Преслав е град в Североизточна България. Той се намира в Област Шумен и е в близост до град Шумен. Градът е трети по големина в областта след Шумен и Нови Пазар и е административен център на Община Велики Преслав.

 

 

 

 История

 

Велики Преслав е втората българска столица (от 893 до 969 или 971 г.). През 971 г. е превзет и ограбен от византийците. През XI-XII в., в периода на византийското владичество след въстанието на Асен и Петър (1185-1187) е отново крепост. Градът е възникнал през първата половина на IX век по време на управлението на хан Омуртаг като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. Цар Симеон I премества столицата на Първото българско царство във Велики Преслав, разположен на 30 км от старата столица Плиска. Той го превръща в най-красивия на север от Стара планина и един от най-величествените градове на цяла Югоизточна Европа (епохата на “Златния век").

Културни и природни забележителности

Националният историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети. Музеят е основан на 26 октомври 1906 г. по инициатива на Йордан Господинов и местното Археологическо дружество „Тича“. Сградата, в която се намира днес, е завършена през 1981 г. Музеят съхранява над 35 хиляди предмета, около 1700 от които са изложени за посетителите. Резерватът „Велики Преслав“ е сред Стоте национални туристически обекта.

Етнографска къща - сграда от XVIII-XIX век, запазена в автентичен вид. В нея се представят обичаи от региона, има етнографска сбирка. Църква "Св. Архангел Михаил", построена преди 95 години. Тя е единствената църква в Североизточна България със стенописи - дело на проф. Николай Ростовцев и неговите ученици. Църква "Св. апостоли Петър и Павел" - възрожденска църква, построена по времето на султан Махмуд II през 1808-1839 г. Храм-паметник "Св. Кирил и Методий", построен в чест на 1000-годишнината от Симеоновата епоха.

 

 
 
   

Copyright © 2010 REGIONAL COURT Veliki Preslav;   webmaster*©2010 РАЙОНЕН СЪД гр. "Велики Преслав" 9850, ул. "Борис Спиров" № 80